Kijkcijfers maandag 19 september 2022

De TV van gisteren: 1,4 miljoen kijkers nemen afscheid van Britse koningin Elizabeth II

20 september 2022 10:20 | kijkcijfers | Door Janine van Rooden

© ANP/AFP/Ben Birchall
In heel Groot-Brittannië hingen gisteren de vlaggen halfstok. De Britse koningin Elizabeth II - die maar liefst 70 jaar lang op de troon zat - werd namelijk begraven. En daar was wereldwijd veel belangstelling voor.

Op 8 september blies koningin Elizabeth II op 96-jarige leeftijd haar laatste adem uit. Gisteren was de uitvaart, waarbij ook het Nederlands koninklijk huis royaal vertegenwoordigd was met de aanwezigheid van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Ze hadden een prominente plek op de eerste rij bij de plechtigheid.

De uitvaart werd 's middags live uitgezonden op NPO 1 en dat was goed voor ruim 1,4 miljoen kijkers die allemaal erg onder de indruk waren van de ceremonie.

Veel Nederlanders volgden het afscheid liever via de BBC, waar vooral de waardige manier van verslaggeven een groot applaus kreeg. Er keken op het hoogtepunt 28 miljoen mensen naar de Britse omroep.

Naar de samenvatting van de uitvaart in het NOS Journaal van 20:00 uur op NPO 1 keken uiteindelijk 2,1 miljoen mensen. De schatting is dat er wereldwijd 4 miljard mensen naar het afscheid hebben gekeken.

Spoorloos

Wat gisteren ook veel kijkers wist te trekken op NPO 1 was de terugkeer van Spoorloos. Daar keken 1 miljoen mensen naar een zoektocht die voor de verandering eens met Jetske van den Elsen vanuit Nederland begon. De kijkers waren blij dat het nieuwe seizoen weer is begonnen.

Expeditie Robinson

Verder werd er ook gekeken naar Expeditie Robinson op RTL 4. Na een pittige strijd zagen de 833.000 kijkers hoe Kirsten Westrik het eiland moest verlaten. "Het was echt een waanzinnig avontuur", zei de presentatrice met tranen in haar ogen. De fans van het spelprogramma gaan haar in ieder geval erg missen. 

Chateau Meiland

Op SBS6 werd vooral gekeken naar Chateau Meiland. Daarin was het tijd voor de grote - zoveelste - verhuizing van Erica en Martien. En dat verliep op zijn zachtst gezegd nogal chaotisch. De 975.000 kijkers genoten van alle hysterie over het verhuizen en het inrichten van het nieuwe Meiland-stulpje.

Meer over