De TV van gisteren: Kijkers zien brood in nieuwe NPO 1 avond

20 januari 2017 08:17 | kijkcijfers | Door Televizier

© Screenshot NPO 1

NPO 1 lanceerde haar splinternieuwe primetime programmering en dat bleek de populairste keus voor veel kijkers.

De avond begon sterk met de nieuwe dramaserie Klem. 1.39 miljoen kijkers zagen hoe Barry Atsma als alleenstaande vader en Belastingdienstmedewerker zijn gezin tevergeefs op het rechte pad probeerde te houden. Daarna nam Omroep MAX het stokje over met Gouden jaren, waarin een groep BN'ers van een zekere leeftijd voor het oog van 961.000 kijkers de reis van hun leven maakten naar Indonesië. Daarna debuteerde Heel Holland bakt-jurylid Robèrt van Beckhoven in zijn eerste soloshow BROOD (foto), waarin 857.0000 kijkers getuige waren van hoe hij de fijne kneepjes van dit ambachtelijk baksel onder de loep nam.

Op de late avond won Jinek met 836.000 kijkers wederom van RTL Late night dat bleef steken op 715.000 kijkers. Eva had de drie finalisten van De slimste mens te gast, dus dat stond garant voor spektakel.

Halve finale Slimste Mens scoort

Sowieso ontpopt de kennisquiz zich tot een fenomeen. De halve finale, waarin Eric Corton het onderspit delfde tegen Stefano Keizers, werd gezien door een indrukwekkende 1.55 miljoen kijkers.  Dat maakt de spelshow het populairste entertainmentprogramma op primetime.

Filemon populair 

De start van Filemon Wesselinks' nieuwe docureeks Het is hier autistisch werd door 668.000 kijkers gezien en dat is, zeker voor NPO 3 begrippen, alles behalve verkeerd. Ook online werd er veel gepraat over de serie.

Al vonden sommigen een zekere nuance op z'n plaats.

RTL en SBS blijven achter

Zowel RTL als de SBS-groep hadden qua kijkcijfers het nakijken op primetime. Bouwval gezocht scoorde 831.000 kijkers en Buch buiten de bajes moest het met 733.000 kijkers doen. Bij SBS was wat eigenaardigs gaande. 5 golden rings, de gloednieuwe spelshow van Rik van de Westelaken was met 517.000 kijkers minder populair dan de herhaling van Lekker Nederlands die erna kwam en 594.000 kijkers opleverde. Op Twitter werd er veel gemokt over de app.

Meer over