De TV van gisteren: Kiki Bertens bezorgt Roland Garros topkijkcijfers

3 juni 2016 08:09 | kijkcijfers | Door Televizier

© Screenshot YouTube

755.000 kijkers zagen donderdagmiddag hoe Kiki Bertens haar kwartfinale op Roland Garros won. Het succes van de Nederlandse doet de kijkcijfers van het tennistoernooi omhoogschieten.

De NOS zendt Roland Garros live uit op NPO 1. De herenkwartfinales trokken donderdag vanaf 13.00 uur eerst 173.000 en vervolgens 324.000 kijkers. Om 16.00 uur was het de beurt aan de dames en mocht 'onze' Kiki de baan op.

De kijkcijfers groeiden tot meer dan het dubbele. 755.000 kijkers is enorm veel voor een uitzending die begint terwijl veel mensen nog aan het werk zijn. Het marktaandeel kwam uit op 31,3 procent: een derde van alle tv-kijkers van dat moment stemde af op de kwartfinale van Kiki.

Dat Kiki Bertens in de kwartfinale van Roland Garros stond, was sowieso al een prestatie. De laatste keer dat een Nederlandse tennisster bij de laatste acht zat op een Grand Slam-toernooi, was in 2007: Michaëlla Krajicek op Wimbledon. Logisch dat we dus massaal voor de buis zaten. Op de tribunes in Parijs was het echter een ander verhaal, viel veel kijkers op:

Kiki Bertens wist haar Zwitserse tegenstander Timea Bacsinszky in twee sets te verslaan en is dus de eerste Nederlandse sinds 1977 die in het enkelspel de halve finale van een Grand Slam-toernooi speelt. Kiki's volgende tegenstander is niet zomaar iemand: ze speelt vrijdagmiddag tegen Serena Williams.

 

Herhalingen

Zo goed als NPO 1 scoorde in de middag, zo slecht deed de zender het op primetime. Er waren louter herhalingen te zien en daarmee win je de strijd natuurlijk niet. 't Schaep in Mokum trok 693.000 kijkers, De Reünie had er 483.000 en Nederland van boven 429.000. Beetje jammer.

Toch zijn er kijkers die wel blij zijn met de dagelijkse herhalingen van Bed & Breakfast op het tijdstip van DWDD en Ik vertrek op het tijdstip van Pauw.

 

Geer & Goor: Zoeken Een Hobby!

RTL 4 had donderdagavond nog wél nieuwe programma's op het menu staan. SOS: Survival of the sexes valt al een tijdje wat tegen, met deze week 595.000 kijkers. Maar Geer & Goor: Zoeken een hobby! is net als vorige week de onbetwiste nummer 1 op primetime. 1,5 miljoen kijkers zagen hoe Gerard en Gordon met de oudjes gingen salsadansen en kleien.

 

Meer over