Kijkcijfers vrijdag 21 juni 2024

De TV van gisteren: Kleine 5,5 miljoen EK-fans zien Oranje gelijk spelen

22 juni 2024 10:09 | kijkcijfers | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 1
Op straat lijkt het EK Voetbal nog niet overal te leven, maar voor de buis is het een ander verhaal. De tweede poulewedstrijd van het Nederlands elftal was een absolute kijkcijferhit.

Oranje tegen Les Bleus eindigde in een, volgens velen, onbevredigend gelijkspel. Ruim 5,46 miljoen mensen zagen de wedstrijd op NPO 1, gevolgd door nog eens 2,2 miljoen voor de nabeschouwing. Na middernacht was Een huis vol als slaapmutsje goed voor 254.000 kijkers.

RTL in de marge

Landelijk wordt rekening gehouden met het speelschema van Oranje, zo begon de theatervoorstelling van Van der Laan & Woe zelfs een uurtje eerder zodat iedereen op tijd voor de televisie kan zitten. Van de 100 mensen die gister tv keken, zagen 83 het Nederlands elftal. Concurrenten blijven dus grotendeels onbekeken, maar daar had RTL 4 lak aan: de zender zond gewoon een kersverse Bestemming X uit. Leuk voor de niet-voetbalfans, maar het leverde wel een kijkcijferdieptepunt op: 242.000 kijkers.

SBS scoort op de late avond

SBS 6 besloot het op primetime tegenover het voetbal bij een herhaling van Het roer om te houden. Die scoorde zó laag dat het niet eens de kijkcijfer top 100 wist te halen. De zender maakte tijdens de wedstrijd veel goed met een keurige 297.000 kijkers voor Hart van Nederland en na de wedstrijd mochten de mannen van Vandaag inside Oranje los: 907.000 kijkers waren benieuwd wat Johan, Wilfred en René er van vonden.

De in het artikel genoemde kijkcijfers zijn afkomstig van Tina Nijkamp, zij deelt dagelijks lineaire kijkcijferdata op haar Instagramaccount @tinanijkamp.

Meer over