Kijkcijfers zaterdag 27 april 2024

De TV van gisteren: Popquiz Oranje onderuit ondanks goedbekeken Koningsdag in Emmen

28 april 2024 10:07 | kijkcijfers | Door Jef Willemsen

© Screenshot NPO 1
Nederland kleurde oranje op Koningsdag, maar dat had wel gevolgen voor de kijkcijfers op primetime. Zelfs beproefde formats hadden moeite om kijkers aan zich te binden.

Om met de koning te beginnen: Willem-Alexander vierde zijn verjaardag in Emmen en daar hadden maar liefst 2.2 miljoen oren én ogen naar gezien de mooie cijfers van de tv-registratie. 

Oranje semi-boven

De oranje-gerelateerde programma's op primetime hadden meer moeite de kijkers te bekoren. Zo scoorde het koningsdagconcert een matige 333.000 kijkers terwijl dat er vorig jaar nog 819.000 waren. Op NPO 1 kwam Popquiz oranje met onder meer Andries Tunru en Kees van Amstel (foto rechts) niet verder dan 746.000 kijkers. Even tot hier had last van die bescheiden lead-in en bleef steken op een slordige 1.5 miljoen kijkers.

RTL en de queens

RTL 4 hield op koningsdag stug vast aan queens en met succes. De halve finale van Make up your mind is de dagwinnaar met een riante 1 miljoen kijkers. Vervolgens wist Robert ten Brink met  Vriendenloterij miljonairs met 600.000 kijkers het zendergemiddelde aardig te redden. 

SBS 6 bungelt onderaan

Op SBS 6 was van oranje of vreugde weinig te merken. De zender kwam de hele avond niet eens in de buurt van een half miljoen kijkers ondanks prijzige programma's als Marble mania dat bleef haken op 489.000 kijkers. Vervolgens zorgde De kwis met ballen er voor dat de zender helemaal een nat pak haalde: de spelshow wist 457.000 mensen te boeien.

*De in dit artikel genoemde kijkcijfers zijn afkomstig van Tina Nijkamp, zij deelt dagelijks lineaire kijkcijferdata op haar Instagramkanaal @tinanijkamp.

Meer over