De TV van gisteren: RTL-debat stelt wat teleur met 1,2 miljoen kijkers

Het eerste tv-debat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen scoorde zondagavond ietwat teleurstellend. 1,2 miljoen mensen zaten klaar voor het RTL Rode Hoed Debat.

De aftrap van de lange reeks tv-debatten is al jaren bij RTL 4 te zien. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, in 2012, keken er een stuk meer mensen naar het Premiersdebat: 1,7 miljoen. In 2010 waren dat er 1,3 miljoen en in 2006 zagen 1,6 miljoen kijkers de strijd tussen Jan-Peter Balkenende en Wouter Bos.

Mogelijk had RTL 4 last van de uitzendavond: een groot deel van zuidelijk Nederland was zondag carnaval aan het vieren. Jesse Klaver (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA), Lodewijk Asscher (PvdA) en Emile Roemer (SP) moesten dat feest dit jaar missen omdat ze het feestje van de democratie vierden. In een enquête van RTL riepen de kijkers Pechtold uit tot winnaar van het debat.

Naast de topvorm van Pechtold vielen ook de persoonlijke verhalen van de lijsttrekkers op. Familie, vrienden, iedereen uit de directe omgeving van politici kan voorbij komen als voorbeeld.

Grote afwezigen in het Rode Hoed Debat waren Mark Rutte en Geert Wilders, die naar eigen zeggen oversloegen omdat RTL meer lijsttrekkers uitnodigde dan de eerder afgesproken vier. Opvallend genoeg was de VVD wel prominent aanwezig op RTL 4, maar dan in de reclameblokken.

De timing van de VVD-reclame was wel perfect: direct na een CDA-spotje waarin Buma, Rutte en Wilders als kinderen te zien zijn en Buma een sneer uitdeelt naar Rutte die het debat niet aandurft. De VVD slaat keihard terug.

 

Floortje naar het einde van de wereld

Naast het carnaval had RTL 4 natuurlijk ook last van concurrentie van andere tv-zenders. NPO 3 deed het mooi met een volle avond schaatsen, maar tegenover het Rode Hoed Debat wist vooral NPO 1 een veel groter publiek te trekken. Floortje naar het einde van de wereld scoorde weer de pannen van het dak met 2,4 miljoen kijkers. Floortje reisde deze week af naar het Afrikaanse land Guinee, waar ze Christelle bezocht. Deze dierenarts wijdt haar leven aan chimpansees.

 

Boer zoekt vrouw

De mooie score voor Floortje was deels te danken aan de gigantische lead-in: Boer zoekt vrouw trok maar liefst 3,5 miljoen kijkers met de dagdates. Die kijkers zagen onder meer hoe David en zijn dames boetseerden, hoe Herman zich door een paardendagje heenworstelde en hoe Riks en zijn gevarieerde stel vrouwen leerden om worsten te maken. Ja, echt: worsten maken.

Lees ook:
Onze recap van Boer zoekt vrouw 

Meer over:

Reageren