Kijkcijfers 6 augustus 2023

De TV van gisteren: Ruim miljoen kijkers zien wielrenner Mathieu van der Poel historie schrijven

7 augustus 2023 09:33 | kijkcijfers | Door Esther Hut

© AFP / OLI SCARFF

Of je nou wielrenliefhebber bent of niet, de magistrale rit van Mathieu van der Poel tijdens het WK Wielrennen hield gistermiddag enorm veel kijkers in zijn greep. Het was dan ook een historisch moment.

Ruim 1,1 miljoen kijkers zaten met samengeknepen billen op de bank

WK Wielrennen

38 jaar hebben we er op moeten wachten, maar Joop Zoetemelk heeft een opvolger. In Glasgow reed Mathieu van der Poel de rit van zijn leven. Lang hielden Wout van Aert, Tadej Pogacar en Mads Pedersen het vol om in het wiel van de huidig wereldkampioen te blijven, maar hij bleek toch te sterk. Ruim 15 km voor de finish en 30 sec voorsprong op de rest gleed Mathieu ook nog eens onderuit in de bocht. Maar met een kapotte knie, open rug en kapotte schoenen wist hij alsnog met een ruime voorsprong over die finish te rijden.

WK Voetbal vrouwen

Genoeg mooie sportmoment afgelopen weekend, want ook de Oranjeleeuwinnen stonden klaar voor de aftrap van de achtste finale tegen Zuid-Afrika. Ondanks dat de wedstrijd weer midden in de nacht te zien was, zaten er toch 668.000 nachtbrakers voor de tv om alles mee te maken. De vorige wedstrijd was ook ’s nachts, maar toen keken er 381.000 nachtbrakers. Zelfs met een wedstrijd in de nacht, weten de Oranjeleeuwinnen meer kijkers te trekken dan bijvoorbeeld Zomergasten dat primetime werd uitgezonden.

Zomergasten

Op NPO was de herhaling van Stadsmormels op het Journaal en sportuitzendingen na het best bekeken programma van de dag met 907.000 kijkers. Ook Zomergasten heeft het prima gedaan. Theo Maassen ontving in de derde aflevering voormalig kamervoorzitter Kadija Arib. Het was de best bekeken aflevering tot nu toe en wist 637.000 kijkers te boeien. Kijkers vonden alleen de interviewtechniek van Maassen in dit gesprek wel erg aanvallend.

Wat er verder gebeurde

Verder stond de avond in het teken van herhalingen. Zo werd op RTL4 Postcode Loterij Een Tegen 50 bekeken door 610.000 kijkers en de 1 Procent Quiz was goed voor 585.000 kijkers. Bij SBS6 temden 439.000 kijkers af op Wie van de Drie en 281.000 naar Ik Ga op Reis en Neem Mee.

Meer over