De TV van gisteren: Sport en De Slimste Mens op kop

Voetbal, de Olympische Spelen en De slimste mens maakten qua kijkcijfers de dienst uit op vrijdagavond. 

Wie weinig om sport geeft, had vrijdagavond een probleem op televisie. Eredivisievoetbal bij Studio sport was goed voor de nummer 1 positie en 1.85 miljoen kijkers. Rio live deed daar met 1.75 miljoen kijkers nauwelijks voor onder en ook de olympische hockeymatch tussen Duitsland en Nederland trok een hele mooie 1.28 miljoen belangstellenden. We wonnen niet.

De slimste verliest Stella

De weekfinale van De slimste mens leverde voor de verandering geen nieuw kijkcijferrecord op. 1.23 miljoen kijkers zagen hoe de gevatte schrijfster en zangeres Stella Bergsma naar huis werd gestuurd door dj Jurgen van den Berg. De nieuwkomer had vlak voor de finale nog een tip voor haar: "Knijp bij zenuwen keihard in je tepels, daar word je rustig van". Het mocht niet baten, Van den Berg speelde strategisch en kreeg toen ze beiden nog zo'n 60 seconden op de klok hadden een muziekvraag. Dankzij z'n feitenkennis over de Kinks moest de vedette na vier afleveringen vertrekken. Daar baalde ze zelf ook behoorlijk van.

Bergsma is een van de smaakmakers van deze reeks, mede dankzij haar gepeperde uitspraken over liefde, seks en het leven. Dat zorgde er voor dat haar vertrek reacties van zowel voor- als tegenstanders opleverde.

Voetbal inside nog niet in trek

Voetbal inside keerde vorige week als eerste terug van de zomerstop, maar profiteert daar nog niet echt van qua kijkcijfers: 364.000 fans schoven aan om de analyses van de heren te horen. Daarmee kwamen ze op de 22e plek van het kijkcijferklassement, een plekje onder een herhaling van Rail away dat kijkers meenam op een tramtochtje door Rio. De heren hadden weinig goeds te zeggen over de olympische sporters...

Meer over: