De TV van gisteren: Vive La Frans verslaat iedereen

20 december 2015 08:59 | kijkcijfers | Door Televizier

© Screenshot NPO1

De broers Bauer zijn een hit: hun reisshow Vive La Frans is met 1.67 miljoen kijkers het best bekeken amusementsprogramma van de dag.

Het was dan ook lachen en gieren met Dorus en Frans die op hun tocht door Europa aankwamen in Italië. Daar deden ze zich te goed aan de échte tiramisu, gingen ze gondeltje varen in Venetië en waren ze verontwaardigd over de peperdure prijzen op het terras.

Hoogtepunt van de aflevering in Italië was een bezoek aan de plaatselijke Chinees. Al dat buitenlandse eten is natuurlijk prima, maar soms wil je wat vertrouwds op je bord. Dat viel nog niet mee.

Groot Dictee

Dan deed Philip Freriks het een stuk minder met het 26e Groot Dictee der Nederlandse Taal. 594.000 mensen hadden zin in een potje spellen,dat waren er vorig jaar tijdens de jubileumeditie nog 722.000. De tekst van het dictee werd geschreven door de Vlaamse schrijfster Lieve Joris die veelvuldig Franse, Vlaamse en Waalse leenwoorden gebruikte. De verwijzingen naar bomma, nonkel, elixir d'Anvers en de mytische zeemonsters Scylla en Charybdis waren niet van de lucht. Dat leidde tot verbazingwekkende volzinnen.

Uiteindelijk kwam het Nederlandse vak in de nieuwe finale als winnaar uit de bus. Gemiddeld maakten de BN'ers 489 fouten, terwijl de bekende Vlamingen samen goed waren voor 349 spellingsmissers. Maar door de nieuwe finaleronde, waarin de beste spellers van beide landen 6 lastige woorden moesten spellen, kwam uiteindelijk Nederland als winnaar uit de bus door het Britse leenwoord gequeued. Scenarist Frank Ketelaar (foto) was verantwoordelijk voor de Nederlandse winst, wat hij gekscherend een goedmakertje noemde voor het verloren EK voetbal.

Ik Vertrek

Terwijl op NPO 2 de derby der lage landen werd gestreden, vond op NPO 1 in Ik Vertrek een heel ander internationaal avontuur plaats dat kon rekenen op 1.56 miljoen kijkers. Het lesbische stel Rosalien en Ieke toog naar het Duitse dorpje Eckardtsleben om een verouderd hotel-restaurant over te nemen. De tournedootjes van Roos waren in trek maar de echte ster van de show was kaketoe Paco die zich door alle drukte dermate genegeerd voelde dat hij het in z'n kooitje op een krijsen zette.

Afbeelding

Wat opviel was dat het hotel-restaurant zó snel succes kreeg dat de dames het werk niet aan konden. Ze klaagden voortdurend over de hoge werkdruk, de niet aflatende stroom gasten en fantaseerden openlijk over stoppen.

Cabaret op RTL 4

RTL 4 wijdt naast herhalingen van Ik Hou van Holland, goed voor een imposante 1.54 miljoen kijkers, haar zaterdagavonden dit najaar ook aan cabaret. Ditmaal werd de theatershow Spiksplinter van Hans Teeuwen herhaald uit 2011. Ruim 460.000 fans zaten klaar, maar op Twitter was men niet direct te spreken over de grove grappen en grollen.

Meer over