De TV van gisteren: Wie Is De Mol? ook een hit op zaterdag

3 Januari 2016 08:44 | kijkcijfers | Door Televizier

© Screenshot NPO 1

Een echte shock zal het niet zijn, maar de eerste aflevering van Wie Is De Mol? won de avond  overtuigend met 2.1 miljoen kijkers.

Meer dan genoeg om de concurrentie te verslaan, maar wel een slordige 300.000 kijkers minder dan de vorige twee seizoensopeners. Seizoen 16 speelt op de Dominicaanse Republiek én voor het eerst op zaterdagavond. Misschien werd de aflevering daarom geopend door een lange introductie waarin presentator Art Rooijakkers zogenaamd de Mol een briefing gaf over alle kandidaten. Op Twitter was dat een dankbare bron van commentaar.

De eerste opdracht bracht de groep naar een drukke metro in Santo Domingo waar ze elk een ander type passagiers moest opsporen. Het Spaans van de meeste kandidaten was belabberd, wat het vinden van mensen met rode nagellak of een rugzak er niet makkelijker op maakte.

Een vroeg hoogtepuntje was het gekonkel om de vraag wie penningmeester zou worden. Ellie Lust bood zichzelf aan, maar Tim Hofman en Taeke Taekema wilden hun verdiende geld nog even houden. Nu al een molstreek of gewoon een bewuste beslissing?

Na de aflevering bleven 1.19 miljoen mensen zitten voor de eerste aflevering van MolTalk, het live napraatprogramma. Interactiviteit  is tegenwoordig hot. Daarom hadden zowel Wie Is De Mol? als concurrent de Nationale IQ Test hadden last van storingen in de app. Dat zorgde voor zappers, tegenwoordig wordt de keus voor een tv-programma bepaald door het feit of je tweede scherm meewerkt.

Nationale IQ test valt tegen

Een wat teleurstellende 1 miljoen kijkers hadden zin hun IQ te testen in het avondvullende RTL-liveprogramma. In vroeger tijden kon de Nationale IQ Test nog thuis met pen en papier op de bank worden meegedaan, vandaag de dag is er een speciale app voor. Maar dan moet 'ie wel werken.

Al heb je geen app nodig om bepaalde vragen te kunnen maken...

Downton Abbey finale

In de luwte van de strijd tussen NPO 1 en RTL 4 zond NPO 2 de allerlaatste Downton Abbey uit, goed voor 674.000 kijkers. In deze anderhalf uur durende special namen de Britse adellijke familie Crawley en haar personeel afscheid. Het jaar was 1925, we hadden nog een wereldoorlog te gaan, toch gaf het slot een positief gevoel.

Maar, het leven gaat door...

Afbeelding

Meer over