Kijkcijfers zondag 16 juni 2024

De TV van gisteren: Bijna 5 miljoen kijkers genieten van overwinning Oranje tijdens EK

17 juni 2024 08:39 | kijkcijfers | Door Esther Hut

© AFP

De Oranjekoorts is nu echt losgebarsten voor sportliefhebbers! Gistermiddag was het eindelijk zover: het Nederlands elftal speelde de eerste poulewedstrijd van het EK voetbal tegen Polen. Ruim 4,7 miljoen kijkers zaten met samengeknepen billen te kijken.

Maar ook voor kijkers die niet van voetbal houden was er genoeg te zien op tv.

Oranje tegen Polen

Voor de wedstrijd Polen – Nederland begon was op beelden al de indrukwekkende Oranjemars te zien in Hamburg. Tienduizenden Oranje-fans waren afgereisd naar Duitsland om Oranje naar de overwinning te schreeuwen. Het Nederlands elftal ging vlot uit de startblokken en creëerde veel kansen, maar die bal ging er maar niet in. Het was dan ook even schrikken toen Polen de eerste kans erin schoot. Gelukkig was daar 15 minuten later Cody Gakpo met de gelijkmaker. Ook in de tweede helft was Nederland de betere partij. Het leek op een gelijkspel af te stevenen, maar Ronald Koeman heeft natuurlijk altijd nog een troef in handen. Precies, het was Wout Weghorst die Oranje naar een 1-2 overwinning knalde en het feest was compleet in Nederland.

Ook de andere EK wedstrijden scoorden de rest van de dag goed. Zo zagen ruim 1,9 miljoen kijkers de wedstrijd Slovenië – Denemarken en nog eens ruim 2,2 miljoen keken naar Servië – Engeland.

Wild Scandinavia

Naast al het voetbalgeweld op NPO1, was er ook tijd voor ontspanning want NPO2 zond het eerste deel van de indrukwekkende documentaire Wild Scandinavia uit. 347.000 kijkers genoten van de mooie beelden van verschillende dieren en de prachtige fjorden. Op RTL4 was te zien dat Art Rooijakkers in Rooijakkers over de Vloer een bezoekje bracht aan soapies Dorian Bindels en Bertrie Wierenga. Voor het oog van 309.000 kijkers sprak het stel open hun relatie en vooral hoe ze dat combineren met hun werk.

Code van Coppens

SBS6 stond de hele dag in het teken van het EK voetbal. Zo was er een extra uitzending van Hart van Nederland dat rond het middaguur 290.000 kijkers wist te trekken. De Vandaag Inside Oranje Quiz lijkt niet zo van de grond te komen. Waar Wilfred Genee met zijn talkshow elke dag rond de miljoen kijkers zit, blijft hij dit keer steken op de 252.000 kijkers en dat is erg laag voor zijn doen. 518.000 kijkers hadden zin in wat amusement en zagen een nieuwe aflevering van Code van Coppens.

*De in dit artikel genoemde kijkcijfers zijn afkomstig van Tina Nijkamp. Zij deelt dagelijks lineaire kijkcijferdata op haar Instagrampagina @tinanijkamp

Meer over