De kijkcijfers van vrijdag 6 juli 2018

De TV van gisteren: Zomercliff GTST scoort diep onder het miljoen

7 juli 2018 07:56 | kijkcijfers | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Het had de klapper van het seizoen moeten worden, maar de zomercliff van GTST wist dit jaar niet te scoren. De slotaflevering kwam niet verder dan 780.000 kijkers.

En dat is niet heel veel meer dan wat een doordeweekse aflevering van de soap de laatste maanden scoort. GTST worstelt al enige tijd om kijkers aan zich te binden. Waar de serie in het verleden zelden onder de miljoengrens dook, is het de laatste tijd eerder uitzonderlijk als er meer dan 800.000 kijkers klaarzitten. In 2017 scoorde de cliff nog een miljoen, in 2016 was dat 1.4 miljoen. Zelfs de nieuwe wintercliffhanger wist in januari nog 1.23 miljoen kijkers te boeien. En dat terwijl in deze zomercliff eindelijk de cliffhanger van de wintercliff werd opgelost

Belgen triomferen

Het viel ook niet mee voor de zomercliff om op te boksen tegen de kwartfinalewedstrijd België - Brazilië. Voor het eerst in 32 jaar staan de Rode Duivels in de halve finale van een WK voetbal. Dankzij een 2-1 overwinning op de vijfvoudig wereldkampioen wordt de droom van veel zuiderburen werkelijk. Nederland genoot massaal mee: een dikke 3 miljoen had oog voor de match. 

SBS knipt in Shawshank Redemption

SBS6 zag de bui ongetwijfeld al hangen: door GTST en het WK was de strijd om de kijkers bijvoorbaat verloren. De zender programmeerde daarom voor het oog van 176.000 kijkers de Shawshank redemption. Geheel des SBS werd de moderne filmklassieker niet alleen onderbroken door reclameblokken, ook Hart van Nederland, Piets weer en Shownieuws kwamen er nog tussendoor voordat Andy Dufresne zijn weg naar buiten had getunneld. Dat zorgde respectievelijk voor 712.000, 697.000 en 819.000 kijkers. Plus flink wat gemopper.

Meer over