De kijkcijfers van zaterdag 11 mei

De TV van gisteren: Zoveel kijkers zagen het Eurovisie Songfestival

12 mei 2024 10:23 | kijkcijfers | Door Wietse Zuidberg

© ANP - Rob Engelaar
Een bizarre uitzending van het Eurovisie Songfestival zaterdagavond, waarin - zoals bekend - de Nederlandse inzending Joost Klein niet zijn opwachting mocht maken. Dat was ook te zien aan de kijkcijfers.

Als de Nederlandse inzending de finale haalt kijken er doorgaans zo'n 4 à 5 miljoen kijkers naar de eindstrijd van het liedjesfestijn. Eerder deze week werd verwacht dat met Joost Klein dit aantal ook weer makkelijk zou worden gehaald, maar door de diskwalificatie van Klein bleek er direct een stuk minder interesse. Er keken volgens kijkcijfergoeroe Tina Nijkamp zo'n 2.11 miljoen lieden. Als ze lang wakker konden blijven zagen ze Zwitserland er met de eindzege vandoor gaan.

Lees hier alles over

Extra uitzendingen trokken veel kijkers

Lange tijd was onzeker of Klein mee mocht doen aan de finale en de televisiemakers speelden slim in op deze ESF-rel. Zo kwam Op1 met een extra uitzending, waar 786.000 mensen naar keken. Ook RTL Boulevard trok veel kijkers met de hele dag door extra uitzendingen rondom het ESF. Ook de voorbeschouwing met Rik van de Westelaken werd goed bekeken: 1.75 miljoen mensen zagen het.

Wat keken de mensen die niet naar het ESF keken?

Nijkamp staat op haar Instagramkanaal ook nog stil bij de programma's die een alternatief waren voor het ESF. RTL 4 probeerde lieden te lokken met een herhaling van DNA Singer, waar 524.000 mensen naar keken. SBS 6 probeerde dat met Marble Mania, dat 315.000 kijkers trok en daarna keken naar een herhaling van Het Roer Om 378.000 mensen.

Meer over