Finale Flikken Maastricht blijft onder de twee miljoen

17 mei 2014 08:30 | kijkcijfers | Door Televizier

De finale van Flikken Maastricht was het best bekeken programma van de avond: 1.87 miljoen fans zaten klaar voor hun voorlopig laatste portie Eva & Wolfs. 

Ondanks de mooie cijfers, en het feit dat ze zelfs hoger zijn geëindigd dan het doorgaans oppermachtige 20.00 Uur Journaal, is het toch wat teleurstellend. De eerste afleveringen van dit seizoen scoorden namelijk ver boven de magische grens van twee miljoen, maar zakten daarna langzaam in.

Slechte avond voor Nederland 1

Flikken Maastricht en het journaal waren echter de enige twee programma's op Nederland 1 die ook maar enigszins in de buurt van het miljoen wisten te komen op primetime. Peter R Over De Grens, dat direct na Flikken kwam, deed met 880.000 kijkers geen onaardige poging. Maar Liefde Voor Het Leven scoorde daarna 459.000 kijkers. Dat zijn dramatische getallen voor het vlaggenschip van de publieke omroep. Op de late avond bleek Pauw & Witteman de stabiele hekkensluiter met 671.000 kijkers.

Recordweek voor RTL Late Night

Een mogelijke verklaring voor de slechte cijfers van Liefde Voor Later is het feit dat 't zijn uitzendtijdstip deelt met RTL Late Night. Sinds het praatprogramma op maandag met de Common Linnets een klapper van 1.45 miljoen kijkers maakte, zit Humberto Tan behoorlijk in de lift. Gemiddeld genomen keken 1 miljoen mensen per avond naar zijn talkshow, waar gisteravond onder meer Afrojack aanschoof. 

Reizen Waes lichtpuntje op Nederland 3

Sinds het vertrek van De Wereld Draait Door heeft Nederland 3 grote moeite kijkers te trekken. De Social Club, bedoelt als opvolger van DWDD, scoorde gisteravond 73.000 kijkers. Vlak daarvoor deed een herhaling van De Lama's het beter met 85.000. Oud-Lama Tijl Beckand verbeterde zichzelf daarna indirect met een nieuwe Tiende Van Tijl: 201.000 kijkers. Publieksfavoriet op Nederland 3 bleek echter het Vlaamse reisprogramma Reizen Waes. 332.000 kijkers zagen hoe journalist Tom Waes drie landen bezocht die officieel niet bestaan: Transnistrië, Abchazië en Zuid-Ossetië.

Eén opsteker voor De Social Club: later op de avond scoorde The Tonight Show met 71.000 kijkers nog beroerder, en dat terwijl Jimmy Fallon niemand minder dan Hollywood ster Jennifer Lawrence ontving.

Praatcijfers

De seizoensfinale van Flikken Maastricht was goed voor de derde plek in de praatcijferranking met 960 tweets. Vooral de cliffhanger bracht heel veel teweeg, ook bij de cast zelf.

Al kon er bij sommigen ook wel een klein woordgrapje vanaf...

Veruit de meeste tweets, 1172 in totaal, waren echter voor RTL Late Night. In die berichten zorgde de aanwezigheid van top dj Afrojack aan tafel voor wat online verdeeldheid.

Maar Afro mag dankzij z'n optreden bij Humberto ook bekende Nederlanders tot zijn fans rekenen.

 

Meer over