Kijkcijfers zaterdag 25 maart 2023

De TV van gisteren: kijkcijferhorror voor zaterdagavondshows NPO en SBS

26 maart 2023 09:00 | kijkcijfers | Door Faye Heijnis

© BNNVARA/William Rutten

Freeks Saturday Night Safari en Marble Mania bezorgen NPO 1 en SBS6 vorige week al dramatische kijkcijfers. De kijkcijferhorror ontvouwt zich een week later alleen maar verder met zelfs de slechtst scorende aflevering óóit van de voorheen zo succesvolle knikkershow.

De kritiek op Freeks Saturday Night Safari is niet mals. Kijkers geven vorige week bij de start al af op de 'infantiele' versie van Waku Waku. Een week later klinkt hetzelfde geluid en ontvouwt de primetime kijkcijferhorror voor NPO 1 zich verder. Waar vorige week 788.000 kijkers de nieuwe tv-quiz met teamcaptains Lisa Loeb en André Dongelmans nog een kans gaven, blijven daar nu een magere 615.000 kijkers van over. Zolang de zaterdagavondshow van Freek Vonk op het primetime tijdstip van 20.30 uur geprogrammeerd blijft, maakt de NPO zichzelf prooi voor een kijkcijfernachtmerrie. Ook Freeks voice-over in de natuurdocumentaireserie The Green Planet wordt deze zaterdag opnieuw door het slijk gehaald. 

Marble Mania

Over kijkcijferhorror gesproken. Talpa ziet eveneens z'n primetime paradepaardje Marble Mania floppen. De knikkershow scoort vorige week al de slechtste seizoensstart ooit met 567.000 kijkers en kan daar nu de slechtst bekeken aflevering ooit bij optellen: de show van gisteravond, waarin Greetje, Tony en Teun Föhn uit de realityserie Urk! het tegen elkaar opnamen, trekt een schamele 471.000 kijkers. Voor een show dat ooit met gemak boven het miljoen scoorde... Kijkers lijken klaar te zijn met het 'knikkerspelletje'.

The Connection en De Alleskunner

Zowel op NPO 1 als op SBS6 doen de programma's op de latere avond het beter. The Connection is goed voor 924.000 kijkers na Freeks Saturday Night Safari. De Alleskunner scoort 523.000 kijkers na Marble Mania. Vrij pijnlijk gegeven: op SBS6 is het best bekeken programma Lachen Om Home Video's (529.000 kijkers) op de vroege avond.

Weet Ik Veel

Geen concurrentie dus voor RTL 4, waar Weet Ik Veel - met dit keer Atje Voor De Sfeer-zanger René Karst, zangeres Elske DeWall en YouTuber Niels Oosthoek - ook deze week boven het miljoen (1.042.000 kijkers) scoort. Humberto Op Zaterdag, dat binnenkort verdwijnt, levert de zender op de late zaterdagavond nog 780.000 kijkers op. 

Meer over