Genieten van de 'slow'-tv van Nederland van Boven

Twee jaar geleden was het een dikke hit, nu keken weer meer dan een miljoen mensen naar de langzame tv van Nederland van Boven. 'De publieke omroep op zijn best'

Wat betreft kijkcijfers en Televizier Praatcijfers was het gisteravond een gewone donderdag, zeker voor RTL. Net als altijd scoorden Goede Tijden, Slechte Tijden en Geer & Goor: FF Geen Cent Te Makken opnieuw hoog voor RTL 4 en deed survivalspel Expeditie Robinson weer prima zaken voor RTL 5.

Is er dan helemaal niets bijzonders te melden? Jawel: op Nederland 1 gingen twee nieuwe programma's van start: Tot Op Het Bot en Nederland van Boven

Nederland van Boven

In de eerste aflevering van seizoen 2 van Nederland van Boven was te zien hoe mens en dier altijd onderweg zijn. Dit leverde spectaculaire plaatjes en prachtige slow-television op. Met meer dan 1 miljoen kijkers zo laat op de avond (22.20 uur) is het opnieuw een hit.

Op Twitter was het programma geen belangrijk onderwerp van gesprek, maar was er wel waardering voor het lage tempo, de prachtige beelden en de publieke omroep. 

Tot op het Bot

Zo rustgevend als Nederland van Boven was, zo schrijnend was Tot op het Bot soms. In het anorexia-programma van BNN worden zes meisjes gevolgd die van hun slopende ziekte proberen af te komen. Leontien van Moorsel. de voormalige wielrenkampioene die ook te kampen had met anorexia, is een van de hulpverleners. Tot op het Bot is geen hit (866.000 kijkers om 20.30 uur op Nederland 1 is niet heel veel) en op Twitter was het ook geen Praatcijferkanon. Wel was er waardering voor de makers.

Toen Was Geluk Heel Gewoon

Wat verder nog opvalt aan de Kijkcijfer Top 25 is dat comedyserie Toen Was Geluk Nog Heel Gewoon op Nederland 2 nog altijd 572.000 liefhebbers trekt. Veel tv-makers & zenders zouden heel wat over hebben voor zulke cijfers met de zoveelste herhaling. Al in 1999 won Toen Was Geluk Nog Heel Gewoon de Gouden Televizier-Ring, nog steeds hebben veel mensen er plezier van.

Reageren