Kijkcijfers: 1.6 miljoen zien Nederland verliezen

6 juni 2015 08:09 | kijkcijfers | Door Televizier

SBS 6 scoorde behoorlijk met de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal. Een vette 1.6 miljoen fans zagen hoe Oranje roemloos verloor van de VS met 3-4. 

Coach Guus Hiddink ging de oefenwedstrijd in met een aanvallende strategie. Hij zag zijn manschappen na de rust echter wegzakken naar een zwakke verdedigende stijl, met alle gevolgen van dien. 

Zoe wint Superkids

Wie niet zo'n behoefte had aan de belangrijkste bijzaak in het leven, kon terecht bij de finale van Superkids op RTL 4. 1.4 miljoen mensen zagen hoe de dertienjarige danseres Zoe won. Ze besloot haar laatste optreden te wijden aan Malala Yousafazi, de Pakistaanse kinderrechtenactiviste die een Taliban aanslag overleefde.

Overigens was Zoe absoluut niet de enige superkid die zwaarmoedige thematiek aanhaalde in de finale van wat op papier vooral een luchtige familieshow zou moeten zijn. Ook violist Enzo speelde een vrolijk deuntje.

Uiteindelijk waren Twitteraars niet te beroerd de jonge winnaar van wat advies te voorzien.

Kijkcijferdrama NPO 1

De vrijdagavond van NPO 1 bleek absoluut niet opgewassen tegen het kijkcijfergeweld van voetbal en talentenjacht. De Belgische detectiveserie Witse wist nog een behoorlijke 1.19 miljoen te bekoren, maar daarna begon de vrije val. De TV Show, waarin Ivo Niehe terugblikte met de weduwe van Wubbo Ockels, werd door 361.000 mensen gezien. Daarna scoorde de derde aflevering van Koefnoen Presenteert 371.000 kijkers, wat absurd weinig is voor de grootste publieke zender op primetime. Ook Jinek kon de avond niet redden en beleefde met 395.000 kijkers zelfs een nieuw laagtepunt. Opmerkelijk, gezien de meer dan vermakelijke onderwerpen in de show. Met name een onbedoelde confrontatie tussen gasten Robert ten Brink en de transgender journalist Mounir "Mo" Samuel hield de gemoederen bezig. Samuel hield een pleidooi voor ruimere interpretaties van genderrollen en merkte op dat ze de volgende keer misschien zelfs wel met een baard aan tafel kon zitten. Dr. Love vond dat niet echt een goed idee "want dat staat je niet". Dit vriendelijk bedoelde stijladvies was voor een felle Samuel juist het bewijs was dat mensen nog altijd teveel in hokjes denken. Op Twitter werd minder goed op Mo gereageerd dan eerder deze week op Caitlyn Jenner

IJzeren Eeuw blijft overeind

Op NPO 2 moest ook De IJzeren Eeuw, doorgaans goed voor zo'n 700.000 kijkers, met minder genoegen nemen. Toch scoorde het geschiedenisprogramma met 427.000 kijkers stukken beter dan het vlaggenschip van de publieke omroep. Op Twitter was men te spreken over de aflevering die ging over het ontstaan van de HBS en het werk van Hendrik Lorentz en Eugène Dubois, twee belangrijke Nederlandse wetenschappers. Sommigen kregen zelfs de behoefte tot binge watching.

Meer over