Kijkcijfers: 2.5 miljoen voor Nederland - Letland

13 juni 2015 07:53 | kijkcijfers | Door Televizier

De EK kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Letland steekt met kop en schouders boven het kijkcijfermaaiveld uit: 2.58 miljoen zagen de 2-0 overwinning van Oranje. 

De wedstrijd werd gewonnen, toch was op Twitter de kritiek niet van de lucht. Het zou vooral een saaie match zijn en een pot om je rot voor te schamen. Uiteraard staan de beste stuurlui, en coaches, aan wal.

Na 66 minuten was de 1-0 daar voor Nederland, met dank aan invaller Wijnaldum. Bij Oranjesupporters in het stadion sloeg de sfeer direct om, maar ook op Twitter.

Toen Wijnaldum’s PSV-ploeggenoot Luciano Narsingh er in de 71e minuut 2-0 van maakte, was de feeststemming helemaal gegarandeerd. Ook al was er wel sprake van een tikje clubnarcisme.

Ook bekend Nederland keek voetbal, al leek niet iedere BN’er dezelfde wedstrijd te zien, zo twitterde Babette van Veen tijdens de 86e minuut het volgende.

En dat leende zich uiteraard voor de voor de hand liggende vraag…

De IJzeren Eeuw levert fiks in 

De elfde aflevering van De IJzeren Eeuw was vanwege het voetbal goed voor een karige 349.000 kijkers en de laatste plek in de kijkcijfer top 25. De uitzending was geheel gewijd aan oud-premier Abraham Kuyper. De protestante politicus zorgde onder meer voor de invoering van gesubsidieerd christelijk basisonderwijs in Nederland. Op Twitter probeerden sommigen ook zieltjes te winnen.

Presentator Hans Goedkoop bezocht onder meer een gereformeerde basisschool waar de lerares net haar kleuterklas voorging in het gebed. Er werd onder meer gebeden voor een opa die vocht tegen huidkanker en er werd meer droevig nieuws met de hemel gedeeld.

Maar het verleden is vooral bestemd om lessen uit te trekken voor vandaag en morgen. Na een uurtje geschiedenisles was het voor sommigen meer dan duidelijk.

RTL Late Night

De EK kwalificatiematch had ook gevolgen voor de late night talkshows. Jinek begon direct na de wedstrijd en scoorde een nette 505.000 kijkers. Het voetbal verstoorde echter wel de laatste, feestelijke RTL Late Night van het seizoen. Humberto Tan begon al een half uur voor het einde van Nederland - Letland en dat was te merken: 752.000 kijkers. Zonde, want de meer dan 1.5 durende seizoensfinale kende mooie momenten, zoals Claudia de Breij die de uitzending opende met een wel heel bekend liedje.

En dat was niet geheel zonder reden. Eerder deze week ontstond wat ophef toen Jeroen van de Boom ongevraagd tijdens de Toppers concerten Mag Ik Dan Bij Jou zong. Donderdag speelde hij bij Jinek met zijn versie, bij Late Night mocht Claudia het origineel brengen. Iedereen wil winnen, of dat nou bij voetbal, op de late avond of in de kleinkunst is.

Meer over