Kijkcijfers: 2 miljoen bewijzen laatste eer aan slachtoffers MH17

24 Juli 2014 08:14 | kijkcijfers | Door Televizier

Ruim 2 miljoen mensen keken gisteren naar de gebeurtenissen rondom de terugkomst van de eerste slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne.

Het begon allemaal toen het eerste vliegtuig landde op vliegbasis Eindhoven. Eindelijk zijn de eerste slachtoffers weer in Nederland waar ze met respect worden behandeld. Niet alleen in ons land waren ze onder de indruk van de manier waarop men hier met de slachtoffers omgaat. De colonne met rouwauto’s werd in meerdere landen live uitgezonden, waaronder op CNN. Het wereldwijde aantal kijkers is niet bekend, het zijn er in ieder geval meer dan 2 miljoen. 

Achtuurjournaal

Toen de colonne met lichamen de kazerne in Hilversum had bereikt schakelde Nederland massaal over naar het Achtuurjournaal van de NOS. Maar liefst 3 miljoen mensen keken naar een overzicht van alles wat er op de nationale dag van rouw was gebeurd. Velen moesten tijdens de uitzending een traantje wegpinken. Het was massaal, maar toch ook ingetogen.

De Tour de France

Ook op de nationale dag van rouw ging de Tour de France gewoon door. Zoals Mart Smeets het vaak verwoord: ‘’De Tour wacht op niemand’’. Toch had de sobere dag invloed op de kijkcijfers van de Tour de France. Slechts 642.000 mensen keken naar de zware etappe in de ronde van Frankrijk. Het was prachtig hoe onze eigen Bauke Mollema drie plaatsen steeg in het klassement. Het gaf de zwarte dag van gisteren een gouden randje. 

Meer over