Kijkcijfers: Bijna twee miljoen voor finale Eurovisie Songfestival

24 Mei 2015 08:03 | kijkcijfers | Door Televizier

© Screenshot YouTube

Ook al was Trijntje zelf allang thuis, toch zaten 1.97 miljoen Nederlanders klaar voor de spannende finale van het Eurovisie Songfestival.

Wie het liedjesfestijn van begin tot einde wilde zien, moest een behoorlijke lange adem hebben. Maar liefst 27 finalisten betraden het podium in Wenen en daarna moesten alle 40 deelnemende landen hun punten nog doorgeven.

Zweden wint het Songfestival

Het was pas ver na middernacht toen duidelijk werd dat Zweden niet meer in te halen viel. Heroes, van Måns Zelmerlöw, ging met 365 punten strijken met de eer. Zowel in de zaal als op Twitter was behoorlijk wat opluchting dat het Eurovisie circus volgend jaar niet naar Moskou trekt. Rusland werd met 303 punten tweede, al leek A Million Voices lange tijd de gedoodverfde winnaar. Het kille politieke klimaat speelde zangeres Polina Gagarina parten.

Maar de Russen zijn niet voor één gat te vangen, de inzending van 2016 blijkt al druk aan het repeteren geslagen te zijn.

Edsilia Rombley draagt Trijntje's scheurjurk

Het spannendste deel van mening Eurovisie Songfestival is uiteraard de puntentelling. Vorig jaar werd Tim Douwsma in één klap een Europees sekssymbool toen hij de punten voor Nederland bekend mocht maken. Dit jaar zorgde Edsilia Rombley ook voor de nodige ophef door op beeld te verschijnen in de weinig verhullende "scheurjurk" die Trijntje Oosterhuis oorspronkelijk zou dragen.

De reacties waren eigenlijk unaniem positief, ook al begrepen de meeste andere landen niet direct waarom de jurk nou zo spraakmakend was. Er werd niet minder om getweet.

Weet Ik Veel scoort prima tegenover Eurovisiegeweld

Voor wie het Songfestival volledig beu was, presenteerde Linda de Mol een nieuwe aflevering van Weet Ik Veel. De kennisquiz was met 1.75 miljoen het best bekeken Eurovisie alternatief. Later op de avond scoorde Jamai Loman met een verse Echt Waar 1.1 miljoen kijkers. Toch was het vooral Linda die op de late avond bleef hangen bij sommigen.

 Nog meer Songfestival? Lees dan ons liveblog van de finale terug.

Meer over