Kijkcijfers: Ik Hou Van Holland levert flink in

14 December 2014 09:17 | kijkcijfers | Door Televizier

© Roy Beusker Fotografie

De kijkcijfers van Ik Hou Van Holland schommelen behoorlijk dit seizoen. Vorige week trok de show ruim 2.2 miljoen kijkers, gisteravond waren dat er 'slechts' 1.7 miljoen.

Daarmee is de zaterdagavondshow van Linda de Mol nog altijd het best bekeken amusementsprogramma van de dag. Alleen het Acht Uur Journaal scoorde met 1.9 miljoen kijkers beter.

200.000 kijkers minder over de gehele linie

Het verlies van Ik Hou Van Holland valt deels te verklaren door het feit dat alle primetime programma's van zowel NPO1 als RTL 4 een slordige 200.000 kijkers minder hadden ten opzichte van vorige week. De Kwis trok toen bijvoorbeeld 1.3 miljoen kijkers en nu 1.1 miljoen, Goor Draait Door tikte een week eerder 1.28 miljoen aan en moet het nu doen met 1.09 miljoen. Wel blijft dan de vraag waarom Ik Hou Van Holland zoveel kijkers extra verloor. 

RAYMANN! zwakke broeder op zaterdagavond

Ook RAYMANN!, het nieuwe komische programma van Jörgen Raymann, had te kampen met de 200.000 dip. Daardoor worden zijn toch al niet zo sterke kijkcijfers behoorlijk erbarmelijk. Deze week was hij goed voor 577.000 kijkers, wat voor een primetime programma op NPO1 eigenlijk veel te laag is. Jörgen deed onlangs nog zijn beklag over het beleid van de NPO, die hem verplaatste van de zon- naar zaterdagavond.

Probleem

Overigens moet gezegd worden dat de komiek een trouwe schare fans lijkt te hebben: zijn vorige show Zo: Raymann scoorde jarenlang stabiel op de late zondagavond stabiel met zo'n 700.000 kijkers. Een knappe prestatie, helaas lijken er niet direct nieuwe fans bij te komen en dat kan een probleem worden.

SBS 6 slokt zo'n 200.000 kijkers op

Dat het altijd slechter kan, bewijst de zaterdagavondprogrammering van SBS 6 waar geen enkel programma ook maar in de buurt kwam van de 1 miljoen grens. Het Beste Idee Van Nederland bleef om 20.00 uur steken op 576.000 kijkers, en dat terwijl Hans Kraaij Jr. een uur daarvoor nog 650.000 mensen wist te boeien met de zoveelste herhaling van Lachen Om Homevideo's. Klein lichtpuntje was talentenjacht The Winner Takes It All met 615.000 kijkers. Een week eerder waren dat er nog 467.000. Daarmee lijkt het mysterie van de vermiste 200.000 NPO1 en RTL 4 kijkers grotendeels opgelost.

Praatcijfers zaterdag 13 december

Ook Ik Vertrek werd door zo'n 200.000 mensen minder bekeken, maar de resterende 1.3 miljoen kijkers waren goed voor 2090 tweets. Het was dan ook een spraakmakende aflevering waarin Marcel (49) en Elly (57) besloten in Frankrijk een hotelletje te beginnen. Dit ondanks de hartritmestoornissen van Marcel die tussen het pillen slikken door met een gezicht als een oorwurm voortdurend verklaarde moe te zijn. 

Gordon had in de laatste Goor Draait Door van dit seizoen onder anderen Wendy van Dijk en Giel Beelen op de bank. Maar het meeste opzien baarde Gerard Joling toen hij besloot te zingen en al snel bleek dat hij niet bepaald z'n gebruikelijke loepzuivere zelf was.

Sowieso zorgde de verschijning van Joling er voor dat mensen conclusies gingen trekken.

Meer over