Kijkcijfers: miljoenen Nederlanders rouwen om vliegramp MH17

18 juli 2014 08:01 | kijkcijfers | Door Televizier

Iedereen wilde gisteren op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de vliegtuigcrash in Oekraïne. Alle journaals werden daarom door veel mensen bekeken. Het Achtuurjournaal trok zelfs ruim 2,1 miljoen kijkers.

‘’Ik ben diep geschokt door de dramatische berichten over het neerstorten van vlucht MH17 van Malaysia Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven Oekraïens grondgebied. Nog heel veel is onduidelijk over de toedracht, de omstandigheden en de inzittenden’’, schreef premier Rutte in een verklaring kort na de ramp. Veel mensen wilden precies weten wat er werkelijk is gebeurd en zij volgden de journaals op de voet. Het Achtuurjournaal werd zelfs met een uur verlengd. 

Vliegramp

De vliegtuigcrash domineerde de kijkcijfers. Dit zijn de programma´s inclusief het aantal kijkers op een rij:

Achtuurjournaal (NOS): 2.113.000

Nieuwsuur (NOS): 1.901.000

Journaal Laat (NOS): 1.440.000

Journaal Extra (NOS): 1.336.000

Hart van Nederland (SBS 6): 848.000

Half Acht Nieuws (RTL 4): 780.000

Nieuws Extra (RTL 4): 517.000

Twitter

Via de sociale media verspreidt het nieuwst zich altijd als een lopend vuurtje. Veel twitteraars wisten daarom eerder dan het journaal wat er allemaal was gebeurd.

Schokkend

Het is niet altijd fijn dat iedereen door de sociale media snel op de hoogte wordt gebracht van het laatste nieuws. Zo werden er foto's van paspoorten verspreidt, waarop te zien was wie er in het vliegtuig zat. Deze respectloze actie schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat.

Sterke

De kijkcijfers van gisteren spreken boekdelen: Nederland leeft mee. Dit werd op Twitter nogmaals bevestigd. 

Namens Televizier wens ik alle nabestaanden heel veel sterkte toe in deze zware tijd.

Meer over