Kijkcijfers woensdag 30 december 2020

De TV van gisteren: RTL Exclusief debuteert met pijnlijke cijfers

31 December 2020 08:54 | kijkcijfers | Door Jef Willemsen

© RTL/William Rutten
Beau van Erven Dorens kreeg ruim baan voor de start van RTL Exclusief, met een avondvullende eindejaarsspecial mocht Nederland kennis maken met de nieuwe komische talkshow... die amper in trek bleek. 

In RTL Exclusief praat Beau met persiflages van sterren die door goede grime en 'deep fake' cameratechnieken griezelig echt lijken. Toch konden slechts 626.000 kijkers de show waarderen en ook online waren de kritieken verre van positief. Op datzelfde moment was NPO 3 zelfs meer in trek dan RTL 4. De zender bracht Volendam 20 jaar later, voor het oog van 736.000 kijkers.

NPO 1 piekt en daalt

Desondanks kan het nog een tandje erger: Het museum van Nederland is een pijnlijke kijkcijfersof voor NPO 1. Deze week keken slechts 542.000 kijkers naar het MAX-programma en dat is voor 20.30 uur op de grootste publieke zender echt veel te weinig. Herman van der Zandt maakte het goed met ruim een miljoen kijkers voor Uit het leven, de jaarlijkse in memoriam uitzending van de NOS.

De slimste scoort weer

Uiteraard gaat het kijkcijfergoud met ruime afstand weer naar De slimste mens op NPO 2. Een keurig afgeronde 1,8 miljoen mensen waren getuige van het vertrek van Frank Evenblij die na zeven afleveringen bijna verzekerd lijkt van een plek in de finaleweek. De quiz krikt het zendergemiddelde behoorlijk op, voorafgaand aan de spelshow kwam Rail away niet verder dan 489.000 kijkers.

Meer over