De kijkcijfers van zondag 18 oktober

De TV van gisteren: Vliegende start voor Vliegende Hollanders met 1,2 miljoen kijkers

19 oktober 2020 09:01 | kijkcijfers | Door Andrea Peelen

© AVROTROS

‘Een aanrader’. En: ‘prachtige beelden’. Het is een greep uit de vele twitterreacties op de nieuwe dramaserie Vliegende Hollanders. Ruim 1,2 miljoen mensen stemden af op NPO1 om het waargebeurde verhaal een kans te geven.

Vliegende Hollanders vertelt de geschiedenis van de oprichting van de KLM, in de jaren tussen 1919 en 1939. Twee karakters spelen hierin de hoofdrol: Anthony Fokker (gespeeld door Daan Schuurmans) en Albert Plesman (gespeeld door Fedja van Huêt). Alhoewel de serie stilistisch gezien een meesterwerkje lijkt, zijn er ook veel mensen die klagen over het ‘slechte acteerwerk’ en ‘minimaal geluid’. 

Fictieavond

Vliegende Hollanders was niet de enige serie van de zondagavond. NPO3 lijkt er een traditie van te maken met All stars & Zonen en Commando’s. De eerstgenoemde haalde 725.000 kijkers binnen, de tweede heeft niet eens een plekje in de kijkcijfer top 25 bemachtigd. Dit betekent dat er minder dan 413.000 kijkers geïnteresseerd waren in een serie over een mislukte militaire missie in Nigeria. 

Lubach maakt het leed goed 

Alhoewel er dus vrijwel niemand naar Commando’s heeft gekeken, maakte Arjen Lubach het helemaal goed met Zondag met Lubach, dat er direct na is geprogrammeerd op NPO3. Naar zijn show over de ‘complotgekkies’ keken 1.972.000 miljoen mensen. Alleen het 8 uur-journaal en Eredivisie-voetbal deden het beter, met respectievelijk 2.498.000 en 2.025.000 kijkers. 

Ook Yvon Jaspers mag tevreden zijn met de kijkcijfers voor Onze boerderij. 1.414.000 kijkers keken naar de slotaflevering van haar programma, waarin ze onder meer een bezoek bracht aan een kalkoenboerderij. Kijkers roemen het ‘eerlijke verhaal’ en vinden het programma ‘superinteressant’.

Flops

Helaas valt er weinig te juichen voor Geraldine Kemper. Haar programma Geraldine en de vrouwen scoorde slecht met 450.000 kijkers op RTL4. Op social media wordt echter wel positief gereageerd op de heftige aflevering.

Ook voor Kees van der Spek is de zondagavond een domper. Naar het RTL5-programma Kees van der Spek: Oplichters aangepakt keken een schamele 418.000 mensen.

Meer over