Kijkcijfers: Zomergasten beleeft minst bekeken seizoensopener in jaren

Hij is wellicht de meest bekende van alle Zomergasten dit seizoen, toch wist cabaretier Freek de Jonge relatief weinig kijkers te boeien. 501.000 mensen kozen voor de komiek.

Dat aantal is stukken lager vergeleken met voorgaande jaren. Hans Teeuwen was in de eerste Zomergasten van 2013 goed voor 800.000 kijkers, een jaar eerder trok de opener 600.000 kijkers en in 2011 lag dat aantal wederom rond de 800.000.

Tussen Kunst & Kitsch scoort óók op zondag

Het marathoninterviewprogramma van Wilfried de Jong had dan ook geduchte concurrentie. Nederland 1 bleef de hele avond de meest populaire zender. Een Tegen 100 was na het 20.00 Uur Journaal het best bekeken showprogramma met 1.5 miljoen kijkers. Wellicht nog indrukwekkender is dat Nelleke van der Krogt het voor elkaar kreeg zelfs met een herhaling van Tussen Kunst & Kitsch een publiek van 1.45 miljoen mensen te boeien. Ook het extra bulletin rond de MH17-vliegtuigramp werd goed bekeken.

Zware avond voor RTL 4

Het succes van Nederland 1 heeft een duidelijke invloed op de cijfers van RTL 4. De grootste commerciele zender van het land haalde de kijkcijfer top tien niet eens. Het Half Acht Nieuws is met 887.000 kijkers het eerste programma dat de lijst haalt, goed voor een twaalfde plek.  

Praatcijfers zondag 20 juli

Hoe matig Zomergasten op de buis ook scoorde, op Twitter wint Freek de Jonge glorieus. Maar liefst 1827 tweets werden gewijd aan zijn optreden. Al was niet iedereen op voorhand even positief.

Toen het programma eenmaal liep, viel veel mensen op dat De Jonge sterk de neiging had niet alleen gast, maar ook presentator én regisseur te willen zijn van 'zijn' show.

Ook kon niet iedereen de belerende toon van Freek, van huis uit domineeszoon, even goed waarderen. Het leverde hem zelfs de bijnaam "Preek de Jonge" op.

Al bleek uiteindelijk dat Freeks overpeinzingen en wijsheden bij heel wat mensen aan zijn gekomen.

Meer over:

Reageren