Kijkcijfers vrijdag 24 mei 2024

De TV van gisteren: 489.000 kijkers zien Nico Dijkshoorn bij Özcan Akyol terugblikken op DWDD-debuut

25 mei 2024 09:45 | kijkcijfers | Door Faye Heijnis

© BNNVARA
Özcan Akyol sloot vrijdagavond het negende seizoen van De Geknipte Gast af met Nico Dijkshoorn. Voor het oog van 489.000 kijkers op NPO 2 blikte de voormalig huisdichter van De Wereld Draait Door terug op zijn debuut bij Matthijs van Nieuwkerk.

Vanuit Nico, die op zijn veertigste bekend werd bij het grote publiek toen hij voor elf jaar lang vaste prik in DWDD werd, geen kwaad woord over het programma waarin hij doorbrak of Matthijs. Wel een anekdote over zijn eerste optreden. "Ik reed op mijn fietsje  door Leiden en toen werd ik gebeld door de redactie of ik wilde komen voorlezen uit mijn dichtbundel. Ik dacht twee dingen: kut, ik moet een jasje kopen, want iedereen op de televisie heeft altijd een jasje aan, én ik dacht: ik moet een geluid hebben vanavond. Als je gaat zitten, moet je niet gaan zitten mompelen. Ik wilde dat als ik bij De Wereld Draait Door zat, dat ik een geluid had. En dat is dus geworden wat iedereen nu nadoet", lacht Nico over zijn monotone voordrachten. Je kunt het hele gesprek tussen Özcan en Nico, die ook verteld over zijn vader die Alzheimer had en zijn kinderen, hier terugkijken.  

De Oranjezomer

Hélène Hendriks sloot de eerste week van De Oranjezomer 2024 af met 893.000 kijkers. Niet de 1 miljoen waarmee ze de talkshow maandag aftrapte, maar ruim genoeg om Op1 (632.000 kijkers), Sophie & Jeroen (657.000 kijkers) en Renze (500.000 kijkers) de baas te zijn. De opvallende top die de presentatrice aanhad bleek door sommige kijkers drukker nabesproken te worden dan de gesprekken met de gasten aan de talkshowtafel.

Bestemming X 

Met 559.000 kijkers is Bestemming X nog altijd niet het kijkcijfersucces waar RTL 4 vast op gehoopt had, maar er klinken wel enthousiaste reacties. Zo zijn sommigen van mening dat de spellen en hints die in Wie is de Mol? overtreffen en wordt er druk mee geraden over de locatie in Europa waar de deelnemers zich bevinden. 

Liefde voor het Landgoed 

Wat op de huidige vrijdagavonden het best scoort? Astrid Joosten steekt er met kop en schouders bovenuit met 2 voor 12: de tv-quiz trok dit keer 1.048.000 kijkers naar NPO 2. Liefde voor het Landgoed doet het op NPO 1 aardig met 726.000 kijkers, maar dat komt niet in de buurt bij het miljoenenpubliek voor Flikken Maastricht.  

*De genoemde kijkcijfers zijn afkomstig van Tina Nijkamp, zij deelt dagelijks lineaire kijkcijferdata op haar Instagram-pagina @tinanijkamp.

Meer over