Ondanks extra week...

Samen Uit Samen Thuis blijkt pijnlijke kijkcijferflop

5 september 2023 10:00 | kijkcijfers | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
De nieuwe dinsdagavond van RTL 4 blijkt met terugwerkende kracht een stevige flop. De definitieve kijkcijfers wijzen uit dat Samen uit, samen thuis is weggevaagd door zenders die eigenlijk geen concurrentie zouden mogen zijn.

Sinds enkele weken maakt Stichting Kijkonderzoek op verzoek van de omroepen de kijkcijfers pas na een week bekend, inclusief alle uitgestelde kijkers op streamingsdiensten als Videoland. Zodoende weten we pas op dinsdag 5 september hoe de programma's van dinsdag 29 augustus gepresteerd hebben en in het geval van RTL 4 is dat niet best.

Datingmoe

Het leek ongetwijfeld een goed idee om na het succes van B&B vol liefde de kijker te trakteren op een variant: een datingprogramma waarin singles in het buitenland kennis maken met mogelijke matches die ook met elkaar concurreren. Nederland lijkt na zeven weken liefdesperikelen wat datingmoe en dat is slecht nieuws voor Samen uit, samen thuis dat door de kijker grotendeels genegeerd blijkt.

Ondergrens

Zelfs na een week waren er nog geen half miljoen belangstellenden die de moeite namen de eerste aflevering van het datingprogramma te bekijken. De teller bleef steken op 491.000 kijkers en dat is voor de grootste commerciële zender van Nederland de absolute ondergrens. RTL 4 wordt op dit tijdslot ingehaald door SBS 6 waar Urk! goed is voor 746.000 kijkers en zelfs RTL 4 zet met 597.000 belangstellenden voor Ewout betere cijfers neer.

Denkfout

Samen uit, samen thuis laat de pijnlijke denkfout in het nieuwe kijkcijfersysteem zien. De omroepen wilden niet langer beoordeeld worden op lineaire cijfers, maar de huidige werkwijze maakt alleen maar duidelijker wat de absolute flops zijn. Dat lijkt ook niet in het voordeel voor zowel de makers als de zender.

Meer over