Kijkcijfers zaterdag 18 mei 2024

De TV van gisteren: magere start voor Der Theo na commotie over Theo Maassen

19 mei 2024 09:26 | kijkcijfers | Door Faye Heijnis

© BNNVARA
Na de nodige commotie is Der Theo, het nieuwe programma van Theo Maassen, zaterdagavond van start gegaan op NPO 1. Heeft BNNVARA een goede keuze gemaakt? Een magere 374.000 kijkers zagen hoe de presentator en cabaretier in de cultuur van de Duitsers duikt in aanloop naar het EK voetbal.

In de eerste aflevering onderzocht Theo de humor van Duitsers. Der Theo is een zesdelige serie zou eigenlijk op 3 mei al van start gaan, maar de presentator en cabaretier werd eind januari beschuldigd van huiselijk geweld. Daarom trok hij zich terug als presentator van Zomergasten (VPRO). Er waren ook twijfels over of Der Theo nog wel op de buis zou verschijnen, maar BNNVARA gaf hem groen licht, ook nadat zijn zus, ex-vriendin en vrouw een statement uitbrachten. De omroep bedeelde het programma wel een laat tijdstip op de zaterdagavond toe, in plaats van de initiële primetime plek op de vrijdagavond

De reacties op Der Theo lopen vooralsnog uiteen. Positief gestemde kijkers omschrijven het programma als 'geweldig', 'heerlijk' en 'geniaal' en een enkeling geeft aan hardop gelachen te hebben. Een ander spreekt van 'prima zomeravond-tv'. Critici vinden Theo's show een 'onzinprogramma' en 'persoonlijke natte droom'. 

Even Tot Hier

Vóór Der Theo trok Even Tot Hier nog 1.659.000 kijkers, maar daar bleven er dus weinig van over voor Theo. Niels van der Laan en Jeroen Woe presenteerden het seizoensslot van de elfde reeks. De heren bespraken uitvoerig het hoofdlijnenakkoord dat de PVV, VVD, NSC en BBB afgelopen week presenteerden. De mogelijke minister-president Ronald Plasterk werd door Niels gepersifleerd. Verder gaf Marco Schuitmaker acte de présence, die op de deunen van zijn hit Engelbewaarder zong over de eigenaar van Fortnite, die afgelopen week een boete van 1 miljoen euro kreeg omdat hij met de game kinderen onder druk zou zetten om aankopen te doen.

Oh, Wat Een Jaar!

Op RTL 4 keerden Chantal Janzen, Ruben Nicolai en Gerard Joling terug met Oh, Wat Een Jaar!. Na zes seizoenen is het publiek nog niet uitgekeken op het format, maar is het programma geen denderend kijkcijferkanon meer: 708.000 kijkers zagen de presentatrice en teamcaptains met actrice Loes Haverkort en radio-dj Frank Dane teruggaan naar het jaar 2003.  

* De in dit stuk genoemde kijkcijfers zijn voor rekening van Tina Nijkamp. Zij deelt dagelijks lineaire kijkcijferdata op haar Instagrampagina @tinanijkamp

Meer over