Kijkcijfers woensdag 28 december 2022

De TV van gisteren: teleurstellende kijkcijfers voor kerstspecial Lego Masters

29 december 2022 08:56 | kijkcijfers | Door Faye Heijnis

© Tom Cornelissen
De kerstspecial van Lego Masters levert niet alleen vernietigende reacties, maar ook teleurstellende kijkcijfers op voor RTL 4. Slechts 528.000 kijkers zien woensdagavond hoe BN'ers aan het bouwen slaan in de BrickShop op tv.

Dat schaarse aantal kijkers laat dus wel flink van zich horen na deze VIPS-aflevering, die – spoiler alert – actrice Fenna Ramos en zangeres Kes van den Broek winnen. Waarom RTL een kerstspecial ná de kerstdagen uitzendt, blijft ook een raadsel. "De meenste mensen bereiden zich nu voor op Oud en Nieuw. Jammer, zeker een week te laat op tv", pent een kijker.

De Slimste Mens 

Dat de kerstspecial van Lego Masters zo slecht scoort, heeft wellicht ook deels te maken met De Slimste Mens op hetzelfde tijdstip als concurrentie. De populaire quiz met D66-Kamerlid Hanneke van der Werf als nieuwe uitdager trekt woensdagavond 2.115.000 kijkers naar NPO 1. Iets minder dan de dag ervoor, maar alsnog boven de 2 miljoen. Ook na deze aflevering zijn kijkers niet te spreken over het niveau van de kandidaten in dit seizoen tot nu toe. 

Top 2000 a gogo

Na een vliegende start voor Top 2000 a gogo, duikt het programma woensdagavond voor het eerst deze week onder de miljoen kijkers. Na De Slimste Mens is het programma met Herman van der Zandt als nieuwe presentator goed voor 917.000 kijkers op NPO 1. De een begint te wennen aan Herman of vindt hem zelfs beter dan zijn voorgander, de ander – we noemen een Jochem van Gelder – blijft Matthijs van Nieuwkerk missen.  

Grote gezondheidsquiz

SBS6 doet met Wendy van Dijk weer een gooi naar de kijkcijfers die haar programma ooit trekken, maar blijft met de De grote gezondheidsquiz haken bij een schamele 483.000 kijkers.

NK schaatsen 

En naast al het amusement, domineert schaatsen de kijkcijfer top 25. 1.086.000 kijkers zien Jutta Leerdam weer een baanrecord verstigen, Hein Otterspeer brons pakken en Antoinette Rijpma - de Jong en Patrick Roest de nieuwe Nederlands kampioenen Allround worden. 

Meer over