100 dagen in je hoofd

Nicolaas Veul en Tim den Besten gaan aan de slag in een ggz-instelling

NPO 3 - donderdag 21 oktober om 20:50

© VPRO
Nicolaas Veul en Tim den Besten verkenden eerder het beroep van leraar. Voor een nieuwe reeks van 100 dagen gaan ze aan de slag in een ggz-instelling, waar ze schoonmaken, helpen met de medicatie, maar vooral veel praten met de cliënten.

“Er rust een taboe op mentale gezondheid”, vertelt Nicolaas Veul. En dat wil hij doorbreken in de zesdelige serie 100 dagen in je hoofd. Hiervoor gaat hij samen met zijn makker Tim den Besten als ‘bijzonder stagiair’ aan het werk in De Grote Beek, een ggz-instelling in Eindhoven. De programmamakers (van onder meer 100 dagen voor de klas) voeren er gesprekken met de cliënten, helpen hen bij de medicatie, maar maken bijvoorbeeld ook schoon en gaan boodschappen met hen doen.

Nicolaas Veul

Nicolaas Veul ontwikkelde hierdoor al snel een band met sommige cliënten: “We helpen ze met kleine dagelijkse dingen en komen daardoor niet alleen in hun kamers, maar ook in hun leven. Ik merkte dat ik van deze mensen ging houden. Ze zijn open, eerlijk, anders, maar vooral ook heel menselijk.” In de eerste aflevering zien we daar al het bewijs van. De mannen maken tijdens hun eerste stagedagen kennis met de vaak nog raadselachtige cliënten op hun afdeling, en leren de do's en don'ts van het vak.

Meer over