12 Years a Slave

Het waargebeurde en ingrijpende 12 Years a Slave

CANV - vrijdag 7 juli om 21:18

© http://photo.orf.at/ (orf1)
Hoe bizar het verhaal van Solomon Northrup ook mag klinken: 12 Years a Slave is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Het is een van de aangrijpendste scènes uit de film: slaaf Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) die met zijn hoofd in een strop aan een touw bungelt, zijn tenen raken nog net de grond. Moeizaam houdt hij zichzelf urenlang in evenwicht, terwijl het leven om hem heen op de katoenplantage gewoon doorgaat.

12 Years a Slave

Niemand neemt er aanstoot aan of denkt er zelfs maar over om hem te hulp te schieten.

De Afro-Amerikaanse muzikant Northup leeft in 1841 als vrij man, totdat hij wordt ontvoerd en als slaaf wordt verkocht. In de zuidelijke staten van Amerika werkt hij twaalf jaar op een katoenplantage, waar de wrede eigenaar (Michael Fassbender) hem en de andere slaven tot op het bot vernedert.

Regisseur Steve McQueen (Hunger, Shame) brengt de gruwelen van de slavernij expliciet en confronterend in beeld en juist dat maakt het historische drama 12 Years a Slave zo indrukwekkend.

Brad Pitt

Brad Pitt heeft een klein rolletje in 12 Years a Slave. Hij speelt een man die zijn best doet om Solomon zijn vrijheid terug te geven.

Dat is niet de enige rol die Pitt in de film had: hij trad ook op als producent. Blijkbaar weet de poducer Brad Pitt prima waar hij mee bezig is. 

12 Years a Slave sleepte negen Oscarnominaties in de wacht. De beeldjes voor beste scenario, beste vrouwelijke bijrol (Lupita Nyong'o) en beste film gingen mee naar huis.

Meer over