1917

Dean-Charles Chapman en George MacKay krijgen een levensgevaarlijke opdracht in 1917

Veronica - donderdag 27 april om 20:25

© Universal Pictures
In de oorlogsfilm 1917 krijgen twee jonge soldaten een bijna onmogelijke missie. Ze moeten vijandelijk gebied doorkruisen om een belangrijke boodschap over te brengen aan een andere legereenheid.

Jongens zijn ze nog, de twee soldaten die op 6 april 1917 een levensgevaarlijke opdracht krijgen.

1917

Blake (Dean-Charles Chapman) en Schofield (George MacKay) moeten in 1917 hun eigen veilige loopgraaf verlaten. Ze moeten de Duitse linies doorkruisen om een bericht af te leveren aan kolonel Mackenzie (Benedict Cumberbatch).

Als ze hun taak niet volbrengen, gaan meer dan vijftienhonderd jonge mannen een wisse dood tegemoet. Een van hen is de oudere broer van soldaat Blake.

Roger Deakins

Dat verhaal is misschien simpel, de manier waarop regisseur Sam Mendes en cameraman Roger Deakins dat in beeld brengen is dat zeker niet. De film oogt als een lang, onafgebroken shot.

De camera gaat als het ware met de twee soldaten mee op hun missie, de kijker ziet wat zij zien. Deakins won een Oscar voor zijn camerawerk in 1917.

Sam Mendes

Hoewel Mendes geen expliciet geweld toont, brengt hij de gruwelijkheden van de Eerste Wereldoorlog wel duidelijk in beeld. Op die manier laat hij ook zien dat iedere oorlogsdode een leven, een mens, een verhaal is.

1917 is de eerste film waarvoor de regisseur meeschreef aan het scenario. Hij baseerde het script op de verhalen die zijn opa Alfred H. Mendes over de Eerste Wereldoorlog vertelde.

Meer over