20th Century Women

Annette Bening doet haar best

CANV - zaterdag 27 februari om 22:35

© http://pers.vrt.be
In de jaren 70 probeert een alleenstaande moeder haar puberende zoon op te voeden.

Met het prachtige Beginners maakte regisseur Mike Mills een film over zijn vader, een man die op latere leeftijd – na de dood van zijn vrouw – uit de kast kwam als homoseksueel.

20th Century Women

Met opvolger 20th Century Women zoekt Mills het weer dicht bij huis: hoofdpersoon Dorothea (Annette Bening) is gebaseerd op zijn moeder. Ook de andere personages vertegenwoordigen mensen die in zijn jeugd belangrijk voor hem waren.

De 55-jarige alleenstaande moeder Dorothea probeert eind jaren 70 haar puberende zoon Jamie (Lucas Jade Zumann) een goede opvoeding te geven. Mede door het leeftijdsverschil heeft ze moeite hem te bereiken. Kunstenares Abbie (Greta Gerwig) en Jamies schoolvriendin Julie (Elle Fanning) proberen Dorothea een handje te helpen.

Dat is dan weer grappig, dan weer aangrijpend, maar altijd geloofwaardig. Een knappe prestatie van Mills, maar vooral ook van zijn uitstekende cast.

Annette Bening

Om zich voor te bereiden op haar rol in 20th Century Women, praatte Annette Bening met regisseur Mike Mills. Haar personage is gebaseerd op zijn moeder.

Hij kon haar dus vast ook wel vertellen wat vroeger de favoriete films van zijn moeder waren. Met het lijstje dat ze van Mills kreeg, sloeg Bening aan het kijken.

Klassiekers als Stage Door en veel films met Humphrey Bogart. Bogart-klassieker Casablanca komt in 20th Century Women zelfs nog even voorbij.

Meer over