28 Days Later...

Cillian Murphy en de zombies

NPO 3 - zaterdag 11 juli om 00:35

© http://presse.vox.de
Zombiefilms, er zijn er zoveel van dat de originaliteit vaak ver te zoeken is. Trainspotting-regisseur Danny Boyle krijgt het met 28 Days Later... toch voor elkaar om een originele zombiefilm te maken.

Het basisgegeven van de film is hetzelfde als bij veel andere zombiefilms: in Londen breekt een virus uit waardoor een groot deel van de bevolking verandert in bloeddorstige zombies.

28 Days Later...

Vier weken na die uitbraak ontwaakt hoofdpersoon Jim (Cillian Murphy) in het ziekenhuis uit een coma. Niet alleen heeft Jim geen flauw idee hoe hij in het ziekenhuis terecht is gekomen, het is ook nog eens compleet verlaten.

Sterker nog: in de tijd dat Jim onder zeil was, is heel Londen veranderd in een spookstad. Wat is er gebeurd?

Waar is iedereen? Zijn er überhaupt overlevenden? Dat zijn dingen die Jim in 28 Days Later... uit moet zien te vinden.

The Walking Dead

Iemand die na een zombie-invasie uit een coma ontwaakt en geen flauw idee heeft wat er gebeurd is; klinkt dat bekend? Dat kan: de allereerste aflevering van zombieserie The Walking Dead gebruikt precies hetzelfde idee als 28 Days Later..., maar dan acht jaar later.

Danny Boyle en zijn cast en crew maakten 28 Days Later... voor een slordige 8 miljoen dollar (5 miljoen pond). De film bracht ruim tien keer dat bedrag in het laatje.

Reden genoeg voor producent Fox om een vervolg te maken. 28 Weeks Later verscheen in 2007. Danny Boyle, scenarioschrijver Alex Garland en hoofdrolspeler Cillian Murphy keerden niet terug voor dat vervolg.

Meer over