Het gevangenisleven van Zaanstad in beeld

23 november 2021 22:15 | kijktips | Door Judith Regeling

© VPRO
De 2Doc: Bewaarders gaat over Justitieel Complex Zaanstad, een moderne inrichting die in 2016 de deuren opende. Gedetineerden worden hier veel aangesproken op eigen verantwoordelijkheid. Hoe gaan gevangenen en bewaarders hiermee om?

Justitieel Complex Zaanstad opende de deuren in 2016 en is helemaal van deze tijd. De moderne inrichting kan duizend mensen huisvesten, onder wie psychiatrische patiënten. Door de nieuwste technieken is minder personeel nodig. Ook is er veel aandacht voor de terugkeer in de samenleving. Gedetineerden worden aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid en kunnen daarmee meer bewegingsvrijheid verdienen.

Gevangenisbewaarders

In 2Doc: Bewaarders is te zien hoe gevangenen hiermee omgaan. Gevangenisbewaarders vertellen hoe ze deze nieuwe manier van werken ervaren. "Mensen zijn extreem hierbinnen, onvoorspelbaar, angstig, gewelddadig. Je moet zo alert zijn altijd", zegt een van hen in de documentaire die al eens eerder is uitgezonden. "Ik observeer hen, maar zij letten ook op mij, misschien nog wel meer." 

Meer over