2Doc: Bodem in beweging

Het lot van de inwoners van Overschild in beeld in 2Doc: Bodem in Beweging

NPO 2 - donderdag 23 maart om 22:17

© HUMAN
Het aardbevingsgevaar door de gaswinning in Groningen heeft een grote impact op de inwoners van Overschild. Bijna het hele dorp moet worden gesloopt en opnieuw gebouwd, maar het is de vraag of Den Haag die belofte nakomt. In de 2Doc: Bodem in Beweging hoor je het hele verhaal. 

Het dorpje Overschild staat op slappe veengrond. Dat is in Groningen niet ongebruikelijk, maar het maakt huizen en boerderijen extra kwetsbaar voor aardbevingen. Daarom wordt Overschild vrijwel helemaal gesloopt en opnieuw gebouwd. Dat is althans de bedoeling, maar tijdens het proces veranderen de spelregels.

Bodem in Beweging

In de documentaire Bodem in Beweging tonen de Groningse filmmakers Saskia Jeulink en Kees Vlaanderen hoe de dorpsbewoners in onzekerheid blijven. Terwijl bewindslieden en mensen uit het bedrijfsleven de parlementaire-enquêtecommissie uitleggen hoe het in Groningen zo mis kon gaan, dragen de mensen in Overschild de consequenties. Zonder vaste grond onder de voeten en in een huis dat niet langer veilig is hopen ze, soms tevergeefs, op een oplossing.

Meer over