2Doc: Broertje is verdwaald

Het trieste verhaal van Léon Wesly

NPO 2 - donderdag 15 februari om 22:19

© Omroep MAX
Leni Wesly was zeven jaar toen haar drie jaar jongere broertje door de Duitse bezetter werd opgepakt en afgevoerd naar Auschwitz. De documentaire 2Doc: Broertje Is Verdwaald onderzoekt haar trauma, waar ze tot op de dag van vandaag mee worstelt.

De Joodse Léon Wesly was vier jaar oud toen de Duitse bezetter hem in 1944 oppakte op zijn onderduikadres in het Limburgse Voerendaal en op transport zette naar vernietigingskamp Auschwitz. De gebeurtenis drukt nog altijd een stempel op het dagelijks leven van zijn familie en vooral dat van zijn oudere zus Leni, die als zevenjarige getuige was van het wegvoeren van Léon.

2Doc: Broertje Is Verdwaald

"Dat schreeuwen van broertje, dat hoor ik nog altijd", vertelt Leni in de documentaire Broertje Is Verdwaald. Filmmaker Bart Hölscher (Het Zijn Maar Duitsers) werkte vijf jaar aan dit project, dat de langdurige trauma's van oorlog en vervolging onderzoekt. De getuigenissen van Leni en speculaties over wat er Léon is gebeurd komen tot leven in een combinatie van archiefbeelden en animaties.

Meer over