2Doc: De onbekende bevrijders

De spotlight gericht op de zes Tsjechische strijders in 2Doc: De Onbekende Bevrijders

NPO 2 - zaterdag 29 april om 20:32

© MAX
Dat ook honderden jonge mannen uit Tsjecho-Slowakije zich bij de geallieerden hadden gevoegd om Nederland te bevrijden is minder bekend. De documentaire De Onbekende Bevrijders vertelt het verhaal van zes van deze Tsjechische strijders.

De bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog was voor een groot deel te danken aan de inzet van Amerikanen, Canadezen, Engelsen en Polen. Dat ook honderden jonge mannen uit Tsjecho-Slowakije zich bij de geallieerden voegden, is minder bekend.

2Doc: De Onbekende Bevrijders

De 2Doc: De Onbekende Bevrijders vertelt het verhaal van zes van deze Tsjechische strijders. In de nacht van 22 op 23 juni 1941 vloog piloot Vilem Bufka met vijf bemanningsleden terug van een missie in Bremen. Boven het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp werd hun bommenwerper belaagd door een Duitse nachtjager. Hun vliegtuig stortte brandend neer, de piloot wist zich te redden.

Nabestaanden en deskundigen vertellen wat de Tsjechen motiveerden in hun strijd en wat hun rol is geweest in de bevrijding van Nederland.

Meer over