2Doc: Echo - theater in de tbs

Bijzonder inkijkje in een TBS-kliniek

NPO 2 - dinsdag 19 oktober om 22:35

© VPRO
In de nieuwste 2Doc: Echo - theater in de tbs krijgen we en inkijkje in de tbs-kliniek Van der Hoeven in Utrecht, waar patiënten en hulpverleners samen een toneelstuk opvoeren. De film toont de menselijke kant van de tbs'ers en richt zich ook op de motieven van hun begeleiders.

Patiënten in een tbs-kliniek worden vaak gereduceerd tot nieuwsbericht. ‘Tbs’er keert niet terug van verlof’, ‘Tbs’er bedreigt burgemeester’. Maar vanzelfsprekend gaan achter deze term ook echte mensen schuil. Mensen die Ingrid Kamerling wil laten zien in haar film Echo - Theater in de tbs.

Leven in TBS-kliniek

Ze was drie jaar lang aanwezig in de Van der Hoevenkliniek in Utrecht en won daar het vertrouwen van patiënten en hulpverleners, mede door haar jarenlange werk in de geestelijke gezondheidszorg. In de film voeren tbs’ers en begeleiders samen een toneelstuk op, gebaseerd op de mythe van Echo en Narcissus. Het brengt de hoofdrolspelers dichter bij elkaar en gaandeweg blijkt dat de hulpverleners veel dichter bij hun patiënten staan dan misschien wel werd gedacht.

Meer over