2Doc kort: Baas in eigen zak

De verantwoordelijkheid van anticonceptie

NPO 2 - dinsdag 11 januari om 23:07

Veel mannen vertrouwen volledig op de anticonceptie van hun bedpartners en schuiven zo de verantwoordelijkheid af. In deze korte documentaire getiteld Baas in eigen zak gaan drie jonge mannen de confrontatie aan met de gevolgen van hun beslissingen.

Regisseur Lynn Deen vraagt zich af waarom mannen volledig vertrouwen op de anticonceptie van hun bedpartners. Dit gedrag legt niet alleen de verantwoordelijkheid bij de vrouw, maar plaatst de mannen volgens haar ook in een afhankelijkheidspositie. Al zijn er tegelijkertijd (nog) weinig opties voor de man om het heft in eigen handen te nemen: ze kunnen een condoom gebruiken of zich laten steriliseren.

2Doc: Baas in Eigen Zak

Deen volgt in de korte documentaire Baas in eigen zak een aantal jonge mannen die de confrontatie aangaan met de gevolgen van hun beslissingen. Zo is een man onverwacht vader geworden; hij vertrouwde erop dat zijn vriendin de morning-afterpil ging halen, maar die deed dat niet. Een andere man kiest voor sterilisatie en laat zien wat dat traject inhoudt.

Meer over