2Doc kort: Beeldmacht

De beeldenstrijd tussen politie en burgers

NPO 2 - dinsdag 24 mei om 22:56

© Pixabay
Agenten en burgers filmen elkaar bij politieoptredens, de beelden staan razendsnel op internet. Beide partijen en woordvoerders van verschillende organisaties geven in de korte documentaire 2Doc Kort: Beeldmacht hun visie op dit fenomeen.

Daar waar mensen tegenover de politie staan wordt volop gefilmd. Agenten doen dat met hun bodycam, 'gewone burgers' met hun smartphones. De korte documentaire 2Doc Kort: Beeldmacht gaat in op die beeldenstrijd.

Social media

Geven alle filmpjes, die volop op internet worden gedeeld, een accuraat beeld van de werkelijkheid of zorgen ze alleen maar voor polarisatie en wantrouwen? En wat doet dit voor de verhouding tussen burgers en politie? Mensen die de filmpjes op sociale media zijn tegengekomen, vertellen hoe ze ernaar kijken.

Politie

Aan het woord komen verder onder anderen Dagmar Oudshoorn van Amnesty Nederland, Jaïr Schalkwijk van burgerrechtenorganisatie Controle Alt Delete, politiechef Karlijn Baalman, wijkagent Onno Stooker en Katinka Knops, adviseur ethiek van de Nationale Politie.

Meer over