2Doc: Kroniek van een moderne koning

Koningsdrama in de Bijlmer vastgelegd

NPO 2 - donderdag 17 februari om 23:00

© Human
Twee leiders van de Ghanese Ashanti-gemeenschap in Amsterdam vechten al jaren om de troon. De documentaire Kroniek van een Moderne Koning laat de machtsstrijd zien tussen de moderne koning Nana Nyanin en de traditionele koningin Nana Ama Serwaah.

In de Amsterdamse wijk Bijlmermeer vindt al jaren een koningsdrama plaats: twee leiders van de Ghanese Ashanti-gemeenschap vechten om de troon. Documentairemaker Kees-Jan Husselman legde het vast in 2Doc: Kroniek van een moderne koning. “Ik neem de kijker mee in een strijd om macht en status, gelegitimeerd door een oude cultuur in een moderne wereld”, vertelt hij. 

Kroniek van een Moderne Koning

Nana Nyanin is in Amsterdam door de Ashanti’s benoemd tot koning en heeft een bijna goddelijke status. Hij woont al dertig jaar in Nederland en heeft het geloof in de geestenwereld en de bijbehorende rituelen losgelaten. Hij staat lijnrecht tegenover Nana Ama Serwaah, die door de opperkoning in Ghana benoemd is tot koningin van Nederland. Zij gelooft heilig in de oorspronkelijke mythes.

Meer over