2Doc: Yab Yum

De hoogtijdagen van Yab Yum

NPO 2 - maandag 19 april om 20:25

© filmdepot.nl/api
Het befaamde Amsterdamse bordeel Yab Yum ging in 2008 gedwongen dicht nadat de onderwereld er steeds meer invloed kreeg. Oud-medewerkers blikken in deze documentaire terug op de hoogtijdagen van de beruchte seksclub.

De bekende Amsterdamse seksclub Yab Yum sloot ruim tien jaar geleden zijn deuren. Het legendarische bordeel was decennialang befaamd vanwege onder meer het bijzondere interieur en de vele beroemde klanten. Door de jaren heen kreeg de onderwereld steeds meer invloed en de club moest in 2008 op last van de gemeente definitief dicht.

Anna Maria van 't Hek

Regisseur Anna Maria van ’t Hek maakte de documentaire 2Doc: Yab Yum over de hoogtijdagen van de beruchte seksclub. Veel oud-medewerkers blikken nog altijd vol nostalgie terug op deze periode. Zo geeft oud-manager Mitch een rondleiding - het pand is nu een museum - en verhaalt hij over de mooiste tijd van zijn leven, evenals barmannen Rob en Tonnie. Ook eigenaar Theo Heuft komt aan het woord, al zwijgt hij over de ondergang.

Sinterklaas

Regisseur Anna Maria van ’t Hek (32) maakte eerder een documentairereeks over kickbokser Badr Hari en werkte bijna drie jaar aan deze film. In interviews met de Volkskrant en Het Parool vertelde ze hoe lastig het was om mensen te spreken over de ondergang van de seksclub. Niemand wilde het achterste van zijn tong laten zien, ook eigenaar Theo Heuft niet. Het was al een wonder dat Heuft in de film zit, zegt ze. Het hielp volgens haar wellicht dat ze de dochter is van cabaretier Youp van ’t Hek. Die ging ooit verkleed als Sinterklaas naar Yab Yum en zette daar de boel op stelten. Hij werd er dronken uitgezet.

Meer over