42

Chadwick Boseman slaat een homerun

SBS 9 - zondag 17 november om 00:30

© Warner Bros
In 1947 is Jackie Robinson de eerste Afro-Amerikaanse honkballer in de Major League. Deze film vertelt zijn verhaal.

Chadwick Boseman is vooral bekend als Marvel-superheld Black Panther. De laatste jaren heeft hij nog een aantal Afro-Amerikaanse helden gespeeld.

Chadwick Boseman

In 2017 speelt Boseman de hoofdrol in MarshallDie film gaat over advocaat Thurgood Marshall. In 1967 werd hij de eerste Afro-Amerikaan die het schopte tot rechter bij het Hooggerechtshof.

Drie jaar voor Marshall zingt en danst Boseman de sterren van de hemel in Get On Up, een film over het leven van The Godfather of Soul: James Brown.

Weer een jaar daarvoor is de acteur in 42 te zien als een iconische sportman: honkballer Jackie Robinson. In 1947 is Robinson de eerste Afro-Amerikaan die wordt toegeloten tot de Major League Baseball.

42

In 1947 zijn er in Amerika twee aparte honkbalcompetities. De Major League, met alle grote clubs, en de zogeheten Negro League; een competitie voor Afro-Amerikaanse spelers.

Branch Rickey (Harrison Ford) is eigenaar van Major League-team Brooklyn Dodgers. De rassensegregatie is hem een doorn in het oog.

Om daar een einde aan te maken haalt hij Jackie Robinson bij het team. Hij gaat spelen met het rugnummer 42.

Een Afro-Amerikaan in de Major League, dat stuit op veel verzet. Bij het blanke publiek en bij de andere teams, maar ook bij Robinsons nieuwe teamgenoten. De standvastige Robinson weerstaat het allemaal.

Eerbetoon

In 1947 wordt Robinson Rookie of the Year, de beste nieuwkomer van MLB. Twee jaar later wordt hij verkozen tot MVP, de meest waardevolle speler van de competitie.

Als eerbetoon aan een groot sportman besluit de MLB in 1997 dat geen enkele speler nog met Robinsons rugnummer zal spelen. Spelers die dan nog met rugnummer 42 spelen, mogen dat wel blijven doen.

Op 22 september 2013 speelde Mariano Rivera van de New York Yankees zijn laatste wedstrijd. Daarmee is hij de laatste speler die het rugnummer 42 draagt.

Behalve dan die ene dag per jaar. Op 15 april, de dag dat Robinson zijn debuut maakte bij de Brooklyn Dodgers, spelen alle spelers in de MLB met het nummer 42 op hun rug.

Meer over