A Beautiful Mind

Russell Crowe als schizofreen genie

In A Beautiful Mind speelt Russell Crowe de briljante wiskundige John Forbes Nash Jr. Nash is briljant, maar hij heeft ook problemen: hij lijdt aan schizofrenie.

Wiskundige John Forbes Nash Jr. (Russell Crowe) heeft maar één droom: hij wil een ontdekking doen die de wereld zal doen verbazen. Terwijl zijn medestudenten ook weleens een biertje drinken en die Nash eigenlijk maar een rare verschijning vinden, zit Nash op zijn kamer.

A Beautiful Mind

Eind jaren 40 heeft de jonge wiskundige Nash de universiteiten voor het uitkiezen. Uiteindelijk kiest hij ervoor om zijn promotieonderzoek aan het prestigieuze Princeton te doen.

In 1950 promoveert hij op de baanbrekende speltheorie en het daaraan verbonden ‘Nash-evenwicht’. Een paar jaar later begint Nash tekenen van schizofrenie te vertonen.

Vanaf de jaren 70 verbetert zijn toestand langzaam maar zeker en kan hij weer aan het werk. In 1994 krijgt Nash de Nobelprijs voor de economie.

Regisseur Ron Howard (Apollo 13, The Da Vinci Code) gebruikte Sylvia Nasars biografie van John Forbes Nash Jr. als uitgangspunt voor A Beautiful Mind. Het resultaat is een ingetogen drama dat laat zien dat niet alleen Nash, maar ook zijn dierbaren leden onder zijn ziekte.

Hoofdrolspeler Russell Crowe draagt de film. Het leverde hem een Oscarnominatie op.

Russell Crowe

De echte John Nash bezocht de set van A Beautiful Mind. Bij hun ontmoeting viel het Russell Crowe op dat de wiskundige zijn handen op een heel specifieke manier bewoog.

Crowe probeerde die bewegingen te gebruiken in de film. Hij dacht dat het hem zou helpen zich in zijn personage in te leven.

Meer over: