A Beautiful Mind

Russell Crowe als schizofreen genie

Spike - vrijdag 19 maart om 20:30

© TM & c 2001 UNIVERSAL STUDIOS AND DREAMWORKS LLC.
Film over het leven van wiskundige John Forbes Nash. Hij was briljant, maar leed ook aan schizofrenie.

Wiskundige John Forbes Nash Jr. (Russell Crowe) heeft maar één droom: hij wil een ontdekking doen die de wereld zal doen verbazen. Terwijl zijn medestudenten ook weleens een biertje drinken en achter de vrouwen aan gaan, zit John op zijn kamer te werken.

A Beautiful Mind

Eind jaren 40 heeft de jonge wiskundige Nash de universiteiten voor het uitkiezen. Uiteindelijk kiest hij ervoor om zijn promotieonderzoek aan het prestigieuze Princeton te doen.

In 1950 promoveert hij op de baanbrekende speltheorie en het daaraan verbonden ‘Nash-evenwicht’. Een paar jaar later begint Nash tekenen van schizofrenie te vertonen.

Vanaf de jaren 70 verbetert zijn toestand langzaam maar zeker en kan hij weer aan het werk. In 1994 krijgt Nash de Nobelprijs voor de economie.

Regisseur Ron Howard (Apollo 13, The Da Vinci Code) gebruikte Sylvia Nasars biografie van John Forbes Nash Jr. als uitgangspunt voor A Beautiful Mind. Het resultaat is een ingetogen drama dat laat zien dat niet alleen Nash zelf, maar ook zijn dierbaren leden onder zijn ziekte.

Hoofdrolspeler Russell Crowe draagt de film. Het leverde hem een Oscarnominatie op.

Russell Crowe

De echte John Nash bezocht de set van A Beautiful Mind. Bij hun ontmoeting viel het Russell Crowe op dat de wiskundige zijn handen op een heel specifieke manier bewoog.

Crowe probeerde die bewegingen te gebruiken in de film. Hij dacht dat het hem zou helpen zich in zijn personage in te leven.

Meer over