A Fistful of Dollars

Clint Eastwood konkelt er op los in A Fistful of Dollars

RTL 7 - zaterdag 6 augustus om 20:00

© http://info.sky.de/
In de westernklassieker A Fistful of Dollars speelt een nieuwkomer in een stadje twee rivaliserende families tegen elkaar uit.

Westerns en de Japanse regisseur Akira Kurosawa zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo is de westernklassieker The Magnificent Seven een remake van Kurosawa’s meesterwerk Seven Samurai.

A Fistful of Dollars

Ook Sergio Leones A Fistful of Dollars is een remake van een film van Kurosawa. De prachtige samoeraifilm Yojimbo uit 1961 diende als inspiratie voor deze baanbrekende spaghettiwestern.

In deze film maken we kennis met een klassiek personage: de door Clint Eastwood gespeelde ‘man zonder naam’. Hier arriveert hij in een dorpje waar de rivaliserende families Rojo en Baxter de bewoners onderdrukken.

Eastwood weet de bendes vervolgens op geraffineerde wijze tegen elkaar uit te spelen. Eerste deel uit Leones Dollars-trilogie, die verder bestaat uit de klassiekers For a Few Dollars More en The Good, the Bad and the Ugly.

Clint Eastwood

Clint Eastwood speelt in A Fistful of Dollars zijn eerste echte hoofdrol in een speelfilm. Wel was hij al een tijdje in tv-series te zien.

In zijn contract voor de serie Rawhide stond zelfs dat hij tussen de seizoenen door geen rollen in Amerikaanse films mocht aannemen. Omdat er niets over Europese films stond, kon Eastwood de hoofdrol in deze film accepteren.

A Fistful of Dollars is meteen de film waarin Eastwood zijn handelsmerk – een intense blik met toegeknepen ogen – aan het publiek kon laten zien. Die blik is niet bewust ontstaan: Eastwood kneep zijn ogen toe omdat het zonlicht en het licht van de filmlampen op de set te fel was.

Meer over