A.I. Artificial Intelligence

Haley Joel Osment is een robotjongetje in A.I. Artificial Intelligence

Paramount - vrijdag 14 april om 20:30

© Dreamworks
David (Haley Joel Osment) speelt in Artificial Intelligence een elfjarig robotjongetje. Hij handelt precies als een menselijk kind en is zo ingesteld dat hij onvoorwaardelijke liefde aan zijn 'moeder' geeft. Maar dan wordt hij weggedaan...

A.I. Artificial Intelligence speelt zich af in de toekomst. De poolkappen zijn gesmolten en een groot deel van de wereld staat onder water. Er is weinig leefruimte meer over. Om te kunnen overleven in deze waterwereld vinden wetenschappers nieuwe technologieën uit, waaronder menselijke robots.

A.I. Artificial Intelligence

Het getrouwde stel Monica (Frances O’Connor) en Henry Swinton (Sam Robards) testen prototype David uit.

Buiten de zorg voor deze menselijke robot hebben ze in A.I. Artificial Intelligence ook nog een andere zoon, Martin, maar die ligt in coma. Als die ontwaakt en erachter komt dat het robotjongetje zijn plek heeft ingenomen, moet David veld ruimen.

Er ontstaat onenigheid en Monica besluit de robot weg te sturen. Moederskindje David belandt in een vernietigingskamp. Hij gaat op zoek naar iemand die van hem een echt jongetje kan maken, zodat zijn pleegmoeder weer van hem kan gaan houden.

Steven Spielberg

A.I. Artificial Intelligence is een samenwerking tussen twee van de meest legendarische regisseurs ooit: Stanley Kubrick en Steven Spielberg.

Stanley Kubrick werkte twee decennia aan het project voor zijn dood, maar gaandeweg besloot hij Steven Spielberg te vragen om de film te regisseren. Hij vond het verhaal beter bij hem passen.

Ze werkten een aantal jaren samen. Kubrick gaf Spielberg vóór zijn dood een compleet verhaal en veel ideeën voor de art-direction van de film. Spielberg gebruikte dat om zijn eigen scenario te schrijven.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft Spielberg veel van de duistere elementen in het verhaal geïntroduceerd, terwijl veel van de aandoenlijkere onderdelen van Kubrick kwamen.

Meer over