A Perfectly Normal Family

Emma's vader is een vrouw in A Perfectly Normal Family

NPO 2 - vrijdag 28 januari om 00:03

© https://drbilleder.dr.dk
In de Deense tragikomedie A Perfectly Normal Family heeft Emma er moeite mee dat haar vader een vrouw wil worden.

Emma (Kaya Toft Loholt) is een jaar of elf en dol op voetbal. Die liefde deelt ze met haar vader Thomas (Mikkel Boe Følsgaard).

A Perfectly Normal Family

Misschien heeft ze het er daarom in A Perfeclty Normal Family extra moeilijk mee als haar ouders vertellen dat ze gaan scheiden. Dat is niet hun enige nieuws: moeder Helle (Neel Rønholt) laat ook nog vallen dat Thomas in een traject zit om vrouw te worden.

Deze tragikomedie toont de relatie tussen Emma en Agnete (zoals haar vader vanaf dat moment heet) vanuit Emma’s perspectief. Dat, en de scherp in beeld gebrachte details – de blik van de uitbater van een bowlingbaan als hij hoort welke schoenmaat Agnete heeft, Emma’s opa die Agnete in een speech nog Thomas noemt – maken dat de film continu overtuigt.

Malou Reymann

Die details komen rechtstreeks uit de herinnering van regisseur Malou Reymann, die A Perfectly Normal Family op haar eigen jeugd baseerde. Toen ze net zo oud was als Emma ging haar eigen vader in transitie.

Reymanns moeder en ouder zus waren in het begin niet zo enthousiast dat ze deze film ging maken. Ze vonden het eng om de controle over hun eigen verhaal kwijt te raken.

Haar vader, zo vertelde de regisseur aan cinema.nl, reageerde wel positief: “Vanaf het begin was ze blij dat ik de film ging maken. Ze liet me ook haar dagboeken lezen, wat een intense ervaring was, omdat ze daarin haar diepste gedachten had opgeschreven toen ze in een diepe crisis verkeerde.”

Meer over