A Private War

Een bijzonder levensverhaal van oorlogsverslaggever Marie Colvin

NPO 3 - vrijdag 29 april om 23:03

© Acacia Filmed Entertainment
A Private War vertelt het bijzondere levensverhaal van oorlogsverslaggever Marie Colvin.

Oorlogsverslaggeving is een bijzonder beroep. Journalisten reizen naar gevaarlijke plekken om verslag te doen van wat daar gebeurt.

A Private War

Op die manier maken ze een verschil, zegt oorlogsverslaggever Marie Colvin (Rosamund Pike) in deze film over haar leven; ze laten zien wat de gevolgen zijn van politieke en militaire beslissingen voor gewone mensen. Ze maken duidelijk dat iedere oorlogsdode een mens is, met dromen, familie en geliefden.

Colvin lijdt aan PTSS, maar blijft terugkeren naar de slagvelden om die verhalen te vertellen. In 2012 wordt dat haar fataal: ze komt om bij een raketaanval op de Syrische stad Homs.

A Private War vertelt haar verhaal aan de hand van conflicten waarvan ze verslag deed. “Ik zie het, zodat jij dat niet hoeft”, zegt ze tegen haar chef over de gruwelijkheden die ze tegenkomt. Omdat de film haar volgt, ziet de kijker ze nu ook.

Rosamund Pike

Rosamund Pike bereidde zich grondig voor op haar rol. Ze wilde Marie Colvin zo geloofwaardig mogelijk neerzetten.

Dus sprak ze met vrienden en geliefden van de oorlogsverslaggever om uit te vogelen wat voor persoon ze was. Ze werkte samen met een danser om Colvins specifieke manier van bewegen na te kunnen bootsen.

Maar ze ging voor A Private War veel verder dan alleen het fysieke. Pike verdiepte zich ook in geopolitiek, zodat ze de situatie waar Colvin zich in begaf beter kon begrijpen.

En ze ging naar het Midden-Oosten om tijd door te brengen met mensen die de oorlogen waar Colvin verslag van deed mee hadden gemaakt. Ze liep onder meer een tijdje mee bij een organisatie die oude landmijnen ruimt.

Meer over